April 2021
De charme van het 3CX UC-platform is dat er meerdere manieren zijn om het op te leveren bij je klanten. Wanneer je ervoor kiest om 3CX als Cloud-oplossing aan te bieden, heb je de mogelijkheid om de hosting zelf te verzorgen óf om dit via een hosting provider te doen. In deze blog geven we je de voors en tegens van beide opties.
Allereerst: hosting is natuurlijk een containerbegrip. Je kunt allerlei applicaties in de Cloud laten draaien, maar het hosten van bijvoorbeeld een mailserver is natuurlijk iets totaal anders dan het hosten van een realtime communicatie-applicatie als 3CX. Het spreekt voor zich dat er – naast ervaring met hosting – ook specifieke kennis nodig is van de applicatie die je host.
Omdat 3CX een software oplossing is, heeft het maximale flexibiliteit in de wijze waarop je het oplevert bij je klant. Lees daarover ook ons blog ‘3 manieren om 3CX aan te bieden’. Ga je voor de optie om 3CX via de Cloud bij je klanten te brengen, kun je dat via een hostingpartij regelen of zelf aan de slag.
3CX zelf hosten
Het voordeel wanneer je zelf 3CX host, is dat je alles in eigen hand hebt. Jij draait aan de knoppen en hebt end-to-end controle over de complete dienst. Vooral IT-partners die veel ervaring hebben met het hosten van andere applicaties, zien we nog wel eens voor deze optie gaan.
Het nadeel van 3CX zelf hosten
Maar let op: de keerzijde van alles in eigen beheer hebben, is dat je ook alles (écht alles) moet regelen. Je bent verantwoordelijk voor de stabiliteit, continuïteit, updates, beveiliging, back-ups en de inrichting van redundantie.
Daar komt bij dat het hosten van een realtime communicatie-applicatie als 3CX andere verwachtingen en eisen kent qua uptime. Elke soort applicatie die je host – of het nu realtime is zoals UC of niet – moet je serieus aanpakken. Het kost aandacht, tijd, energie en kennis van de applicatie om het correct in te richten en stabiel te houden. Oftewel: het is een investering, in zowel tijd als geld.
3CX hosten via een provider
De hosting van 3CX uit handen geven aan een hosting- of telecomprovider heeft daarentegen het grote voordeel dat je op alle genoemde onderdelen ontzorgd wordt. Zeker wanneer het een hosting provider is die kennis heeft van en ervaring met telefonie en UC in de Cloud in het algemeen en 3CX in het bijzonder.
Ja, het kost geld om de hosting uit te besteden. Het voordeel is echter dat er in dit scenario een duidelijke taakverdeling is: de provider zorgt voor alles wat er komt kijken om 3CX als Cloud-dienst beschikbaar te houden en is verantwoordelijk voor alle bijkomende zaken als stabiliteit, continuïteit, updates, beveiliging, back-ups, redundantie etc. Jij als Partner regelt enkel de configuratie van de software en de inrichting van de totaaloplossing bij de klant.
Als je dan de keus maakt om de 3CX hosting bij een provider neer te leggen, is er nog een beslissing te nemen: ga je voor de one-stop-shop of leg je verschillende onderdelen bij meerdere partijen neer? Je kunt je voorstellen dat wanneer je zowel hosting, connectiviteit als SIP trunks bij dezelfde provider afneemt, dat voordelen biedt op gebied van monitoring en continuïteit. Het maakt het vele malen eenvoudiger om issues op te sporen en op te lossen. En je voorkomt dat je in het geval van problemen van het kastje naar de muur wordt gestuurd.
Conclusie: 3CX zelf hosten of uitbesteden?
Het kan interessant zijn om de hosting van 3CX zelf te regelen. Wanneer je ruime ervaring met hosting bezit en een kritische massa qua aantal users hebt zodat de investering in ruimte in een datacentrum, hardware en service terug te verdienen is.
Is hosting echter niet jouw kop thee, wil je je focussen op de 3CX-oplossing zelf en de totaaloplossing bij de klant én wil je ontzorgd worden? Dan is het advies om voor een hosting provider te gaan met jarenlange ervaring, liefst met 3CX hosting en een compleet portfolio met connectiviteit en SIP trunking.
Benieuwd hoe KeenSystems 3CX hosting aanpakt en hoe wij de uptime van jouw totaaloplossing garanderen? Boek dan een gesprek in met een van onze engineers of vraag een online demo aan.
Steven Lam
Eigenaar
Nieuwsgierig geworden naar onze andere blogs?