September 2023
3CX is een veelzijdige en betaalbare VoIP-centrale die veel voordelen biedt voor bedrijven. Het is een allesomvattende oplossing die alle functies biedt die jouw klanten nodig hebben. Ben jij een IT- of Telecompartner en ga je met 3CX aan de slag? In dit blog en onderstaande video bespreken we 5 zaken die je zeker niet over het hoofd mag zien bij een 3CX installatie.
Security, Console Restriction
3CX biedt al enige tijd de mogelijkheid om toegang tot de Management Console te beperken tot een aantal specifieke IP-adressen. Het is, in het kader van beveiliging, dan ook goed om hier gebruik van te maken, maar het is natuurlijk wel belangrijk om er vooraf goed over na te denken.
Wanneer je beheer uitvoert vanaf een vast IP-adres, voeg dit dan zeker toe. Maar beperk je niet tot slechts dit ene IP-adres, want wat doe je bijvoorbeeld als die specifieke verbinding er door een storing uit ligt? Soms is het ook gewenst om tijdens oplevering op locatie te kunnen programmeren en dan ligt het voor de hand dat je het klant IP-adres toevoegt. Maar na oplevering is het vaak niet langer nodig dit te laten staan, dus verwijder het dan ook. Zoals met zoveel dingen, blijf logisch nadenken, controleren en indien nodig, aanpassen!
Security, IP Black- en Whitelisting
Naast IP blacklisting bestaat ook de optie tot het whitelisten van IP-adressen binnen 3CX. Dit zijn vooraf door jou gedefinieerde IP-adressen welke nooit op de blacklist kunnen komen te staan. Het is raadzaam om vaste IP-adressen van grote installaties hierin op te nemen. Niets is namelijk zo vervelend als een compleet bedrijf dat offline gaat omdat het geblacklist wordt nadat één individuele gebruiker te vaak een verkeerd wachtwoord heeft ingegeven.
Wanneer je gebruik maakt van onze full VaMo oplossing, whitelist dan ook onze voice IP reeksen. Deze kun je gewoon opvragen bij onze supportafdeling.
Security, Allowed Country Codes
Voor veel bedrijven is het niet noodzakelijk om alle landen in de wereld te kunnen bellen. Om fraude tegen te gaan en hoge kosten te voorkomen is het slim om dus enkel de noodzakelijke landen (of continenten) toe te voegen.
Let op: in de Management console ziet een gedeeltelijke selectie er hetzelfde uit als een volledige selectie. Zo zie je in de centrale ‘Europa’ staan, waardoor je zou kunnen concluderen dat je naar heel Europa kunt bellen. Maar… Klik Europa maar eens open en je zult zien dat enkel Nederland geselecteerd is. Overleg dit alles goed met je klant en stel de landen correct in.
Emergency Rules / Nummerplan
Een PBX functioneert prima zonder dat je Emergency Rules definieert. Tenminste… zolang niemand 112 hoeft te bellen met een toestel wat niet ingelogd is of geen rechten heeft om naar buiten te bellen.
Als iemand naar de hulpdiensten belt is het belangrijk dat het juiste geografische nummer gepresenteerd wordt. Bellen naar 112 met een Caller-ID van het Gemertse hoofdnummer terwijl je vanuit de vestiging in Utrecht belt, kan voor vertraging zorgen op het moment dat elke seconde telt.
Tip: Maak je een nummerplan, begin dan niet met 100 maar met 200 of 300. Ons ezelsbruggetje: Extensie 112 is een bijster slecht idee! Je vindt de Emergency rules onder Settings – General. Stel deze dus altijd in!
E164 Processing
Het E.164-formaat is het internationaal gestandaardiseerde formaat voor alle telefoonnummers. Het bevat alle relevante informatie voor het wereldwijd routeren van gesprekken en sms-berichten. Ook wij gebruiken het E.164 formaat als standaard.
In 3CX zit E.164 processing. Deze optie vertaalt nummers van het E.164 formaat naar een ander formaat. Hierover kunnen we kort zijn: ZET DIT ALTIJD UIT! Het staat namelijk standaard verkeerd ingesteld voor het Nederlandse nationale nummerplan. Bovendien heb je het, als je Partner bent bij KeenSystems, gewoonweg niet nodig omdat wij goed omgaan met E.164.
Vergeet bij je volgende 3CX installatie deze zaken dus zeker niet. Heb je hulp nodig bij één van deze punten, of wil je meer informatie over 3CX of een samenwerking met KeenSystems, neem dan contact met ons op.
Matthijs v.d. Spek
Support Engineer
Nieuwsgierig geworden naar onze andere blogs?