3 Manieren om 3CX aan te bieden bij jouw klanten

3 Manieren om 3CX aan te bieden bij jouw klanten

In ons blog de kracht van 3CX schreven we er al kort over: de flexibiliteit die 3CX jou als specialist biedt. Omdat 3CX een software oplossing is, heb jij maximale flexibiliteit in de wijze waarop je het oplevert bij je klant. In dit blog bespreken we de verschillende mogelijkheden en hun voor- en nadelen. Oftewel de 3 manieren om 3CX aan te bieden.

Optie 1: 3CX on-premise hosten
Een eerste mogelijkheid is on premise, ofwel lokaal, hosten. On-premise software wordt lokaal geïnstalleerd en draait op de eigen server van de organisatie die de software gebruikt.

Tot 2005, voor de opkomst van de cloud, werd IP telefonie eigenlijk altijd lokaal gehost. Veel bedrijven hadden een aparte ruimte waarin de server of telefooncentrale stond. Er zijn nog steeds bedrijven die de voorkeur geven aan on premise hosting. Soms wordt daarvoor gekozen omdat men daarmee het gevoel heeft meer grip te hebben op centrale, wat voor een deel natuurlijk ook zo is. Soms omdat bedrijven cloud oplossingen niet ‘vertrouwen’. Een andere reden kan bijvoorbeeld een beperkte bandbreedte zijn.

Op het moment dat je de centrale lokaal host, ben je voor het interne verkeer niet afhankelijk van internet, dit loopt namelijk allemaal via de lokale server. Delen collega’s op kantoor onderling veel grote bestanden, of wordt er veel onderling gebeld dan kan on premise hosting dus een oplossing zijn. Het kent echter ook nadelen. Mensen die thuiswerken hebben wellicht een trage verbinding met het netwerk en ook schaalbaarheid is een issue. Daarnaast is er de extra investering in hardware, onderhoud en beveiliging. Het is ook zeker aan te raden een IT beheerder in huis te hebben, bijvoorbeeld in het geval van een storing. Bovendien zijn de meeste bedrijven niet ingericht met datacenter voorzieningen, zoals noodstroomvoorzieningen, airconditioning, fail-overs, toegangscontrole en beveiliging voor cyberaanvallen. Dit zijn allemaal zaken die bij een goede hosting provider helemaal op orde zijn.

Optie 2: 3CX zelf hosten
Een andere mogelijkheid is installeren op je eigen apparatuur in een datacenter. Hierbij heb je alles in eigen hand. Jij zit aan de knoppen en hebt end-to-end controle over de complete dienst. Als je zelf de hardware, kennis en ervaring in huis hebt, is dit een optie waar je voor kunt kiezen.

Een nadeel hiervan is dat je ook alles zelf moet regelen. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor de hardware maar ook de stabiliteit, beveiliging, back-ups, inrichting van redundantie en de support. Een ander nadeel dat deze oplossing deelt met on-premise hosting, is de schaalbaarheid. Stel dat jouw klant wil gaan uitbreiden. Positief natuurlijk maar het betekent voor jou wederom een flinke investering, die ook weer terugverdiend moet worden.

Daar komt bij dat het hosten van een real-time applicatie als 3CX andere verwachtingen en eisen kent qua uptime dan bijvoorbeeld een website. Elke soort applicatie die je host – of het nu realtime is zoals UC of niet – moet je serieus aanpakken. Het kost aandacht, tijd, energie en kennis van de applicatie om het correct in te richten en stabiel te houden. Oftewel: het is een investering in zowel tijd als geld!

Optie 3: 3CX hosten bij een telecomprovider
Tenslotte kun je ook gebruik maken van een telecomprovider. Het grote voordeel hier is ontzorging. De hosting provider draagt namelijk zorg voor alles wat er komt kijken om 3CX als Cloud-dienst beschikbaar te maken en te houden en is bovendien verantwoordelijk voor zaken als stabiliteit, continuïteit, updates, beveiliging, back-ups, redundantie, schaalbaarheid et cetera. Een tip: zoals hierboven al genoemd kent het hosten van een real-time applicatie flinke eisen qua uptime. Kies daarom voor een hosting provider met kennis van en ervaring met telefonie en als het kan met 3CX in het bijzonder.

Een nadeel van een hosting provider is dat het extra geld kost. Uiteraard veel minder dan wanneer je alles ineens zelf zou moeten kopen, maar in veel gevallen betaal je een bedrag per maand wat ten koste gaat van je marge of wat je doorberekent aan de klant. Daarnaast leg je een deel van de verantwoordelijkheid van jouw oplossing in andermans handen. En daarmee creëer je afhankelijkheid want je bent immers afhankelijk van de kwaliteit van de hosting provider. Daarom is het belangrijk om vooraf goed onderzoek te doen om de juiste hosting provider te kunnen kiezen. Wil je weten waar je op kunt letten? Lees dan ons blog hoe kies je de juiste 3CX provider?

Wat is de beste manier om 3CX aan te bieden?
Er zijn dus voldoende manieren om 3CX aan te bieden maar het is vooral belangrijk om vooraf goed na te denken over wat het juiste is voor jou en jouw klant. Hiermee voorkom je problemen achteraf. Wil je een keer van gedachte wisselen hierover?

Neem dan contact op met een van de experts van KeenSystems, zij helpen je graag met het maken van de juiste keuze.

KeenSystems nieuwsbrief

Wie we zijn en waar we voor staan?
Klik en zie het in twee minuten.