Januari 2024

 

In een eerder artikel schreven we waarom het belangrijk is voor IT- en Telecompartners om hun naamsbekendheid en zichtbaarheid te vergroten. Ook legden we uit dat er zelfs risico’s aan zitten wanneer je dit niet doet. Zoals toen al beloofd geven we je in dit artikel een aantal praktische tips. 

Maar voor we gaan beginnen, geven we je beknopte definities van een aantal veelgebruikte marketingtermen. We realiseren ons dat deze definities verre van volledig zijn, maar het is voor de verdere inhoud van dit artikel (en als je je naar aanleiding van dit artikel verder in zichtbaarheid en naamsbekendheid gaat verdiepen) wel handig om deze vooraf duidelijk te hebben. 

Online marketing: het onder de aandacht brengen van producten of diensten via digitale kanalen zoals websites, sociale media en e-mail om doelgroepen effectief te bereiken en te betrekken. 

Offline marketing: promotionele activiteiten zoals advertenties in kranten, bladen, tv, radio, direct mail (per post), buitenreclame, deelname aan evenementen en zelfs telefonische acquisitie.

Outbound marketing: dit is de meer traditionele manier van marketing bedrijven. Hierbij maak je gebruik van een actieve benadering van je doelgroep met jouw boodschap. Dit kan via de post (folder of flyer), televisie, radio, e-mail of via de telefoon (denk aan een energieleverancier die jou belt om je een beter contract aan te bieden). Als het voelt als reclame of alsof iemand jou ‘iets wil verkopen’, dan betreft het vaak outbound marketing. 

Het voordeel van outbound marketing is dat het voor bedrijven een snelle manier is om een breed publiek te bereiken en bekendheid en verkopen te genereren voor hun producten of diensten.  

Inbound marketing: hierbij trekken bedrijven potentiële klanten aan door het delen van relevante, waardevolle content zoals blogs en video’s via online kanalen en op sociale media, met als doel het opbouwen van vertrouwen en het creëren van een relatie. Inbound marketing voelt voor de ontvanger vaak niet als reclame. 

Het voordeel van inbound marketing is dat men, door het delen van waardevolle content, geïnteresseerde mensen ‘vanzelf’ aantrekt, bijvoorbeeld wanneer ze op internet gaan zoeken naar een bepaald product of dienst. Daarnaast bind je ze makkelijker aan jouw bedrijf of dienst. Ook is inbound marketing vaak kostenefficiënter dan outbound marketing; enerzijds omdat het zich richt op een publiek dat al interesse toont, wat de kans op conversie vergroot, anderzijds omdat je niet per sé iets hoeft in te kopen, Je kunt ook zelf een blog schrijven of een video opnemen en op je website of sociale media plaatsen.

Nu we de belangrijkste terminologie uitgelegd hebben, gaan we daadwerkelijk beginnen en uiteraard doen we dat bij de basis.

1.    Begin bij de basis; je doelgroep of Buyer Persona.
Voordat je serieus werk kunt gaan maken van allerlei communicatie-uitingen, is het belangrijk dat je weet voor wié je al dit werk gaat doen. Vroeger noemde men dat gewoon een doelgroep, met de komst van inbound marketing hoor je steeds vaker de term ‘Buyer Persona’. Met een Buyer Persona beschrijf je eigenlijk je ideale klant of koper. Hij heeft een naam, een leeftijd, een thuissituatie, zaken die hij belangrijk vindt, zaken waar hij zich zorgen om maakt, bepaalde doelen die hij wil bereiken en een geslacht. Dus waar ‘hij’ staat kan ook ‘zij’, ‘hen’ of een ander voornaamwoord staan. Zoals je waarschijnlijk al is opgevallen is een Buyer Persona veel persoonlijker dan een doelgroep. En juist bij Inbound marketing is dat zeer belangrijk, want hoe meer je over je koper (of de koper die je wilt aantrekken) weet, hoe beter jij in staat bent om relevante en waardevolle content te maken. 

2.    Zorg voor een goede website.
Zorg ervoor dat je website logisch is ontworpen, up-to-date is en relevante informatie bevat. Zorg (of laat zorgen) dat de zoekmachineoptimalisatie (SEO) op orde is. SEO helpt je om hoger te scoren in zoekmachines, waardoor je website vaker wordt gevonden door potentiële klanten.

3.    Maak content die jouw potentiële klant aanspreekt.
Na het bepalen van je Buyer Persona heb je dus een heel goed beeld van wat hem bezighoudt. Creëer op basis hiervan hoogwaardige en relevante content die inspeelt op zijn interesses, zorgen of behoeften. Van blogs en whitepapers tot video's en infographics (een grafische uitwerking van informatie, vaak in de vorm van een afbeelding of diagram), content versterkt jouw positie als een expert en trekt organisch verkeer aan. Dat is verkeer dat op natuurlijke wijze (dus zonder dat je ervoor betaalt) via een zoekmachine zoals Google of Bing op jouw website komt. Door op regelmatige basis nieuwe content te plaatsen die relevant is voor jouw potentiële klant en waarin de juiste zoekwoorden zijn verwerkt, versterk je de SEO van je website nog meer. 

4.    Plaats met regelmaat iets op sociale media.
Sociale media is een eenvoudige maar doeltreffende manier om relevante content te delen, een community op te bouwen en direct in contact te komen en blijven met je (potentiële) klanten. Deel projecten waar je mee bezig bent, informatie over je medewerkers of relevante content. Onderzoek vooraf wel even welke kanalen jouw potentiële klanten gebruiken. Net zoals bij contentmarketing geldt dat je de beste resultaten krijgt als je op regelmatige basis iets plaatst.

5.    Organiseer en/of neem deel aan evenementen en beurzen.
Organiseer zelf evenementen zoals webinars, workshops, seminars, etc. om in contact te komen met potentiële klanten en om jezelf als expert in je vakgebied te positioneren. Door daarnaast aanwezig te zijn op netwerkevenementen en beurzen kun je persoonlijk netwerken, je expertise delen en je bedrijf presenteren aan een breder publiek.

6.    Werk aan je online reputatie.
Zorg voor een positieve online reputatie. Monitor wat er over je bedrijf wordt gezegd op sociale media en reviewsites en reageer op feedback van klanten. Deel Succesverhalen en klantrecensies: maak gebruik van online en offline kanalen om deze te delen. Dit versterkt de naamsbekendheid van jouw bedrijf en je bouwt er vertrouwen mee op.

7.    Laat je bedrijf zien in een lokaal blad of in vakblad.
Richt jij je vooral op de regionale markt? Door een artikel of advertentie in een lokaal blad, vergroot je snel en eenvoudig je naamsbekendheid in jouw directe omgeving. Een andere tip is om te adverteren in een blad dat doorgaans door jouw potentiële klanten gelezen wordt. Stel dat jij je dienstverlening richt op een specifieke markt, bijvoorbeeld zorg, makelaardij of advocatuur, zoek dan uit welke vakbladen vaak gelezen worden en informeer daar voor de mogelijkheid tot een advertentie of advertorial. Dat laatste is eigenlijk ook een advertentie, maar dan in een stijl die lijkt op redactionele inhoud (bijvoorbeeld een interview), wat het minder opdringerig doet overkomen dan traditionele advertenties.

Bonustip: om te zorgen dat alles wat je plaatst herkenbaar is, doe je er goed aan om je branding consistent te houden over de verschillende media. Dit houdt in dat je overal hetzelfde logo, dezelfde kleuren en hetzelfde taalgebruik toepast. Een consistente branding helpt bij het opbouwen van herkenning, zowel in de digitale als fysieke wereld. Een goed voorbeeld hiervan is Coolblue, of je nu naar hun website, sociale media, bedrijfswagens of het pakketje zelf kijkt; door het logo, kleur- en taalgebruik over deze verschillende kanalen consistent te houden, zijn ze als merk eenvoudig te herkennen. Dit zorgt voor herkenbaarheid en, indirect, ook voor vertrouwen. Nu vragen we je echt niet om de volgende Coolblue te worden, maar er valt wel degelijk wat te leren van de manier waarop zij hun merk uitstralen in alles wat ze doen. 

Door de in dit blog genoemde tips toe te passen kun jij als ICT- en Telecompartner je zichtbaarheid en naamsbekendheid aanzienlijk vergroten. En hoewel er nog veel meer manieren zijn om je zichtbaarheid en naamsbekendheid te vergroten, garanderen we je dat door alleen al deze 7 (of 8) zaken consistent te doen, je al een enorme voorsprong hebt op de meeste concurrenten. 

Zoals we al een paar keer meldden is het, naast ermee beginnen, vooral belangrijk om consequent te zijn en hier op regelmatige basis mee bezig te blijven. Ook hier geldt de kracht van herhaling. Dit soort marketinginspanningen zijn immers geen eenmalige actie maar een doorlopend proces dat alleen maar blijft groeien als je er aandacht aan blijft geven. Veel succes!


Banner Plan je kennismaking en ontmoet KeenSystems.

 

Rob Dierckx

Rob Dierckx

Marketing Manager

keensystems-image-contact

Neem contact op met KeenSystems