Oktober 2023

 

Als white-label telecomoperator werken we nauw samen met onze Partners. Daarom begrijpen we als geen ander het belang en de complexiteit van de diensten die onze Partners leveren. Maar naast deze technische aspecten dien je als IT- of telecombedrijf, om in deze concurrerende markt mee te blijven doen, ook actief te werken aan je zichtbaarheid en naamsbekendheid. In dit artikel leggen we uit waarom dit zo belangrijk is en welke risico’s je loopt als je hier niet genoeg aandacht aan besteedt.

Waarom zijn zichtbaarheid en naamsbekendheid zo belangrijk?

Zichtbaarheid en naamsbekendheid zijn essentieel voor ICT-bedrijven. Een sterke online en offline zichtbaarheid zorgt ervoor dat potentiële klanten je bedrijf kunnen vinden wanneer ze op zoek zijn naar een nieuwe ICT partij. Het helpt om vertrouwen op te bouwen en je concurrentiepositie te versterken. Men ‘kent’ jouw bedrijf immers al. Bovendien helpt het om de klantloyaliteit te vergroten.

Wat zijn de risico’s van onvoldoende zichtbaarheid en naamsbekendheid?

Toegegeven, de kans dat je morgen je bedrijf kunt opdoeken omdat je niet aan je zichtbaarheid en naamsbekendheid hebt gewerkt is erg klein. Toch zijn er, vooral op de langere termijn, zeker wel bepaalde risico’s als je dit nalaat. Als klanten namelijk niet weten dat je bestaat, kunnen ze ook geen zaken met je doen. En zo zijn er nog wel wat risico’s:

 • Onbekend maakt onbemind: Als jouw naam niet bekend is, zul je tijdens het acquisitieproces beter je best moeten doen om het vertrouwen van potentiële klanten te winnen. Klanten zullen zich afvragen waarom ze nog nooit van jouw bedrijf hebben gehoord en of je diensten wel betrouwbaar zijn.
 • Je concurrenten doen het wel: Concurrenten die wel werken aan hun zichtbaarheid zullen marktaandeel van jou afsnoepen. Klanten kiezen doorgaans voor merken of bedrijven die ze kennen en vertrouwen, zelfs als er alternatieven zijn die eigenlijk beter of goedkoper zijn.
 • Minder loyaliteit van bestaande klanten: Als bestaande klanten nooit iets van je horen of zien, anders dan de maandelijkse factuur, kan dit ten koste gaan van de loyaliteit. Want welke binding hebben ze dan met jou, anders dan de producten of diensten die ze afnemen?

Wat kun je doen om zichtbaarheid en naamsbekendheid te vergroten?

In een volgend blog zullen we verder in detail treden over hoe je je zichtbaarheid en naamsbekendheid kunt vergroten, maar we geven je hierbij alvast een aantal tips. Voor de duidelijkheid hebben we onderscheid gemaakt tussen online en offline.

4 tips voor het vergroten van je online zichtbaarheid en naamsbekendheid:

 • Maak een goede website: Zorg ervoor dat je website goed ontworpen is, up-to-date is en relevante informatie bevat. Zorg (of laat zorgen) dat de zoekmachineoptimalisatie (SEO) op orde is. SEO helpt je om hoger te scoren in zoekmachines, waardoor je website vaker wordt gevonden door potentiële klanten.
 • Maak actief gebruik van social media: Social media is een eenvoudige maar doeltreffende manier om in contact te komen en te blijven met je doelgroep en je verhaal te doen.
 • Verstuur nieuwsbrieven: Geef klanten de mogelijkheid om zich in te schrijven voor de nieuwsbrief en houd je klanten hiermee proactief op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Let op: Doe dit wel met mate en zorg dat de informatie relevant is (en blijft), teveel nieuwsbrieven met irrelevante informatie kunnen een averechts effect hebben.
 • Spoor (tevreden) klanten aan om recensies of ervaringen achter te laten. Uit onderzoek blijkt dat mensen erg gevoelig voor zijn voor sociale bewijslast, zelfs als ze degene die de bewijslast (de recensie of ervaring) deelt niet kennen. Je kunt natuurlijk zelf heel goed vertellen waarom jij de beste oplossingen voor jouw klant hebt, maar mond-tot-mondreclame blijft, ook in digitale vorm, een van de meest effectieve vormen van promotie.

4 tips voor het vergroten van je offline zichtbaarheid en naamsbekendheid:

Naast het internet-geweld is blijft offline reclame ook nog steeds een erg krachtig medium.

 • Lokale media zijn een goede manier om je bedrijf onder de aandacht te brengen van potentiële klanten in je regio. Dit kan door middel van een advertentie of een advertorial. Ook kun je voor relatief weinig geld een folder of brochure toevoegen aan een folder pakket van bijvoorbeeld Spotta.
 • Sponsoring is een geweldige manier om je bedrijf te verbinden met je doelgroep en je merk te promoten. Daarnaast kun je met sponsoring van een sportclub, evenement of goed doel ook rekenen op een hoop goodwill.
 • Deelnemen aan evenementen of beurzen: Het was natuurlijk een paar jaar van de radar verdwenen maar inmiddels zijn de beurzen en (netwerk)evenementen weer helemaal booming. Dit is een goede manier om nieuwe klanten en gelijkgestemden te ontmoeten.
 • Direct marketing: Waarschijnlijk heb jij wel een aantal wensklanten; bedrijven bij jou in de buurt die je maar al te graag klant maakt. Bedenk een leuke persoonlijke actie en stuur jouw wensklant een gimmick of geschenk, samen met meer informatie over je bedrijf en een call to action (of meld wanneer je de prospect gaat bellen).

Conclusie

Hopelijk hebben we je met dit artikel het belang van actief werken aan zichtbaarheid en naamsbekendheid in laten zien. Het opbouwen van vertrouwen, het aantrekken van nieuwe klanten, het versterken van je concurrentiepositie en zelfs klantenbehoud zijn allemaal afhankelijk van je zichtbaarheid. Het risico van onvoldoende zichtbaarheid is het missen van kansen, het verlies van marktaandeel en het ondermijnen van het vertrouwen van klanten. Dus is het, voor nu én in de toekomst, raadzaam om hier actief aan te blijven werken. Heb je vragen over dit onderwerp, of wil je er een keer over sparren, neem dan contact op met je Partner Manager. Ben je nog geen Partner van KeenSystems, neem dan eenvoudig contact op door op onderstaande knop te klikken.

 

Rob Dierckx

Rob Dierckx

Marketing Manager

keensystems-image-contact

Neem contact op met KeenSystems