Mei 2025

 

Wij weten als geen ander dat er veel concurrentie is in de ICT-/ telecombranche. Veel bedrijven bieden dezelfde services aan, waardoor het onderscheid gemaakt dient te worden door zaken als kwaliteit, stabiliteit en de kracht van je klantenservice. Maar hoe zorg je ervoor dat jij als ICT-reseller je naamsbekendheid vergroot en op die manier een stapje voor krijgt op je concurrentie? Dat leggen we je uit in deze blog!

Merkidentiteit: Je moet eerst zelf weten wie je bent voordat je kan verwachten dat anderen weten wie jij bent.

Laten we beginnen bij het begin; wie ben jij als bedrijf en wat wil je uitstralen? Zorg er voor dat jij samen met je collega’s duidelijk voor ogen hebt wat de kernwaarden en onderscheidende kenmerken (USP’s) van je bedrijf zijn. En weet wat de toegevoegde waarde (propositie) is die jouw bedrijf aan (de door jou gewenste) klanten biedt. Deze informatie ga je namelijk gebruiken om mensen kennis te laten maken met jouw bedrijf én zorgt ervoor dat je een onderscheidende positie op de markt kunt innemen.

Het is dus essentieel om ervoor te zorgen dat je merk de juiste boodschap overbrengt en aansluit bij je doelgroep. Een USP dient duidelijk, beknopt en geloofwaardig te zijn. Het kan slim zijn om een USP te verwerken in een pakkende slogan, omdat dit iets is wat mensen makkelijk onthouden. Denk aan “Alles voor een glimlach” van Coolblue of “We doen het goed of we doen het niet” die wij zelf gebruiken. Deze laatste laat zien dat we een hoge standaard hanteren voor onze services en dienstverlening. Om je te helpen bij het creëren van een duidelijke merkidentiteit hebben wij de belangrijkste aspecten op een rijtje gezet:

  1. Het ontwikkelen van je merkidentiteit start met de vraag ‘Waarom’. Dit is je beginpunt. Waarom is je bedrijf onderscheidend op de ICT-/telecombranche én waarom is dit belangrijk voor klanten?
  2. Geef antwoord op deze ‘waarom’-vragen en breidt deze uit met bijpassende kernwaarden, tone-of-voice (de manier waarop je communiceert) en propositie die je in al je communicatie gaat uitdragen. Het succes van een sterke merkidentiteit is eenheid in alle uitingen. Voorbeeld: Beslis in deze fase of jij je klanten met u of je gaat aanspreken. Zorg ervoor dat dit in alle uitingen hetzelfde gebeurt.
  3. Creëer een herkenbaar logo. Men onthoudt nou eenmaal sneller een afbeelding dan een tekst, zorg er dus voor dat je ook een goeddoordacht logo ontwikkelt (of laat ontwikkelen) wat je gebruikt bij al je uitingen.

Tip: Houd bij al deze tips rekening met je doelgroep. Je merkidentiteit is iets persoonlijks voor je bedrijf. Maar denk ook na over wat jouw doelgroep aanspreekt en/of waar nog kansen liggen in de markt. Bestaat je doelgroep alleen uit politieke organisaties of grote multinationals, dan is een speelse humoristische merkidentiteit wellicht misplaatst. Gebruik hierbij je verstand en ga uit van je eigen kennis over je klanten.

Breng je doelgroep in kaart

Om naamsbekendheid bij je doelgroep op te bouwen, is het belangrijk dat jij je doelgroep kunt bereiken. Hiervoor moet je weten waar deze zich bevindt. Om een duidelijk beeld van je doelgroep te krijgen, voer je een doelgroeponderzoek uit. Om dit makkelijker te maken, is het slim om op papier te zetten hoe jouw ideale klant eruit ziet. Bedenk hoe verschillende aspecten van deze klant eruitzien en leg dit vast, denk hierbij aan;

  • Persoonlijke kenmerken (naam, leeftijd, gezinssamenstelling, hobby’s etc.)

  • Functie binnen het bedrijf

  • Waar hij/zij zich zowel on- als offline bevindt (hoe kun je hem/haar bereiken?)

  • Welke problemen hij/zij ervaart

  • Wat zijn/haar drijfveren zijn

  • Wat hij/zij belangrijk vindt

Door hier goed over na te denken, en door in gesprek te gaan met klanten die behoren tot jouw ‘ideale klant’, kun je je klanten veel gerichter benaderen en beter campagnes bedenken die inspelen op de behoeften van je doelgroep.

Van breed naar specifiek: doelgroepsegmentatie

Om je naamsbekendheid vervolgens effectief te laten groeien, is het belangrijk om je doelgroep steeds specifieker te benaderen naarmate ze zich meer gaan verdiepen in een product of dienst die je aanbiedt. Om dit te kunnen onderscheiden van elkaar zijn er drie fases opgesteld die inspelen op de verschillende mate van interesse;

  1. Herkenningsfase: Start met een brede campagne om zoveel mogelijk mensen te bereiken en je merkbekendheid te vergroten.
  2. Herinneringsfase: Splits je doelgroep op in kleinere segmenten op basis van interesses, eerdere interacties en behoeften. Denk aan retargeting (bezoekers die je pagina al hebben bezocht opnieuw benaderen) of specifieke campagnes per productcategorie.
  3. Voorkeursfase: Ga nog gedetailleerder te werk met gerichte campagnes voor specifieke klantprofielen. Niet iedereen is geïnteresseerd in dezelfde producten of diensten, pas dus je boodschap aan per segment.

Door deze fases strategisch in te zetten, bouw je niet alleen naamsbekendheid op, maar zorg je er ook voor dat je merk uiteindelijk de voorkeurskeuze wordt van je doelgroep.

Nu dat je weet wat jij als bedrijf wilt uitdragen en wie je wilt bereiken tijdens welke fase, is het tijd om te gaan kijken naar HOE je de doelgroep wilt bereiken. Als het goed is heb je toen jij je ideale klant vastlegde weergegeven op welke platformen deze zich per fase bevindt. Kies op welke van deze platformen jij hen wil bereiken. Door slechts één keer je doelgroep te bereiken ga je namelijk geen naamsbekendheid opbouwen. Het is van belang dat je per fase contactmomenten gaat creëren tussen je doelgroep en je merk. Dit hoeft niet een fysieke ontmoeting tussen twee personen te zijn, maar dit kan in veel verschillende vormen plaatsvinden. Van een social media post, het zien van je logo, tot het lezen van je bedrijfsnaam in een tijdschrift. Er zijn dus veel verschillende manieren om in de gedachte van je doelgroep te belanden en naamsbekendheid op te bouwen. Wij hebben de beste contactmomenten per fase in het naamsbekendheidproces hieronder voor je uitgewerkt.

Herkenningsfase: zichtbaar en herkenbaar worden

In deze eerste fase is het doel dat je doelgroep jouw merk visueel of auditief herkent. Dit betekent dat mensen je logo, kleuren, slogan of jingle associëren met je merk, zelfs zonder direct te weten wat je precies aanbiedt.

Strategieën voor de herkenningsfase:

  • Brede bewustzijnscampagnes: Traditionele reclamevormen zoals billboards, radio- en printadvertenties kunnen nog steeds effectief zijn, vooral wanneer ze strategisch worden ingezet op plekken waar je doelgroep zich bevindt. Denk aan advertenties in vakbladen, posters op relevante locaties of radiospots gericht op zakelijke professionals. Maar dit kan je ook online via social media- of videomarketing doen.

  • Publiceer artikelen in tijdschriften: Door artikelen te publiceren in vakbladen en tijdschriften die gericht zijn op de sector waar jouw ideale klant zich in bevindt, positioneer je jouw bedrijf als expert binnen dit vakgebied. Dit vergroot niet alleen de naamsbekendheid, maar creëert ook vertrouwen bij potentiële klanten.

  • Consistente branding: Wanneer je begint met het posten op een platform, is het belangrijk om dit consistent te blijven doen. Door een consistente en herkenbare boodschap uit te dragen, versterk je je merk en vergroot je de kans dat potentiële klanten voor jou kiezen wanneer ze ICT-oplossingen nodig hebben.

  • Sponsor een evenement of sportteam: (Lokale) sponsoring is een krachtige manier om je naam op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Door bijvoorbeeld een ICT-gerelateerd evenement te sponsoren, bereik je direct een relevante doelgroep en toon je betrokkenheid bij de sector. Ook het sponsoren van een lokaal sportteam of wijkcentrum kan bijdragen aan merkherkenning en een positief imago, vooral als je bedrijf zich richt op een breed publiek.

  • Search Engine Advertising (SEA): Het adverteren in zoekmachines zoals Google is een goede manier om je doelgroep te bereiken. Je weet namelijk zeker dat iemand geïnteresseerd is in je diensten doordat ze er zelf naar op zoek zijn. Adverteer op zoekwoorden die met je diensten, concurrenten of kernwaarden te maken hebben. Om te ontdekken waar je doelgroep naar zoekt kan je tools zoals SEMrush, Google Search Console of Ahrefs gebruiken. Zij laten Een goed zoekwoordenonderzoek is enorm belangrijk voor het vergroten van je naamsbekendheid. Het laat namelijk zien wat je doelgroep interessant vindt en waar zij op zoek naar zijn. Hier kan je vervolgens (bijna) al je content en advertenties naar vormen.

  • Search Engine Optimalization (SEO): Naast het adverteren in zoekmachines, zoals hierboven uitgelegd staat, kan je er ook voor zorgen dat je organisch bovenaan de lijst met zoekresultaten komt te staan. Hiervoor is, evenals bij het adverteren, belangrijk dat je weet waar je doelgroep naar zoekt zodat jouw site gevuld kan worden met relevante blogs, video’s en andere content.

  • Display Advertising: Adverteer via display banners op websites die door jouw doelgroep worden bezocht. Op deze manier kan je jouw product, dienst of bedrijf onder de aandacht brengen. Er zijn verschillende soorten display advertenties, zo heb je advertenties met alleen tekst of beeld, maar kan je ook voor een advertentie met beide kiezen. Gebruik display advertising om in contact te komen met je doelgroep, maar gebruik het tijdens de herinneringsfase om mensen te retargeten. De opties zijn eindeloos én het is een adverteermogelijkheid die je ook met een kleiner budget goed kan inzetten.

Herinneringsfase: top-of-mind blijven

In deze fase wil je dat je merk in de gedachten van je doelgroep blijft hangen. Wanneer iemand een ICT- of telecomdienst nodig heeft, moet jouw merk het eerste zijn waar ze aan denken.

Strategieën voor de herinneringsfase:

  • Retargetingcampagnes: Adverteer gericht naar mensen die eerder interactie hebben gehad met je merk, bijvoorbeeld via social media, je website of displayadvertenties.

  • E-mailmarketing: Stuur waardevolle content naar leads en bestaande klanten om je merk in hun gedachten te houden, te laten zien dat je een expert bent in jouw vakgebied én nieuwe producten of diensten uit te lichten.

  • Blogs: Om hoog in de zoekmachine te komen staan moet je relevante content met de juiste zoekwoorden op je site plaatsen. Blogs zijn (misschien wel) het beste soort content dat je hiervoor kan gebruiken. Schrijf over onderwerpen die je doelgroep interessant vindt. Zo laat je niet alleen zien dat je weet waar je het over hebt, maar kan je ook een beetje van je merkidentiteit laten zien door de manier van schrijven en het soort voorbeelden dat je gebruikt. Daarnaast is dit een manier om de doelgroep op je site te krijgen. En mocht je gebruik maken van slimme call-to-actions (CTA’s), dan kun je je doelgroep ook nog motiveren om naar andere pagina’s van je site te gaan.

  • Social media engagement: Content die makkelijk gedeeld kan worden, is essentieel voor een bredere verspreiding van je merk. Zorg ervoor dat je berichten relevant, waardevol en visueel aantrekkelijk zijn. Dit kan variëren van infographics en video’s tot interactieve posts en blogs met praktische tips. Hoe meer mensen je content delen, hoe groter je bereik en hoe sneller je merk groeit. Nodig ook vooral uit om te delen.

  • Social media- en videomarketing: Dit zijn beide krachtige tools om je naamsbekendheid te vergroten. Platforms zoals bijvoorbeeld LinkedIn en Instagram bieden de mogelijkheid om direct in contact te komen met je doelgroep en je merkpersoonlijkheid te laten zien. Door waardevolle en consistente content te delen, bouw je een community rondom je merk op. Videomarketing is hierbij een steeds populairder middel, omdat je doelgroep video’s makkelijker tot zich neemt en als geloofwaardiger beschouwd dan statische content. Wil je meer lezen over hoe je sociale media kan inzetten om je naamsbekendheid te verhogen? Lees hier verder.


Voorkeursfase: Zo word je de favoriet

In deze fase kiest de klant bewust voor jouw merk boven concurrenten. Dit betekent dat ze overtuigd zijn van je waarde en bereid zijn om bij jou te kopen of samen te werken.

Strategieën voor de voorkeursfase:

  • Persoonlijke marketing: Bij online adverteren is het van belang dat advertenties specifiek en doelgericht zijn. Zorg ervoor dat je advertenties niet te algemeen zijn, maar juist inspelen op de behoeften en interesses van je doelgroep. Gebruik duidelijke call-to-actions en segmentatie om ervoor te zorgen dat je de juiste boodschap bij de juiste mensen krijgt. Bied hierbij ook persoonlijke aanbiedingen aan én zorg ervoor dat de uitingen echt persoonlijk aanvoelen.

  • Testimonials en reviews: Toon positieve ervaringen van andere klanten om vertrouwen op te bouwen. Een klantcase doet het altijd goed.

  • Uitstekende klantenservice: Een goede klantervaring is cruciaal. Zorg ervoor dat klanten gemakkelijk contact met je kunnen opnemen en dat problemen snel en efficiënt worden opgelost. Biedt proactieve service, zoals een persoonlijke accountmanager, een kennisbank met veelgestelde vragen of live chat-opties.

Algemene tips om naamsbekendheid te bevorderen

  • Storytelling is belangrijk: Mensen onthouden verhalen beter dan droge feiten. Door storytelling in te zetten in je marketingstrategie, creëer je een emotionele connectie met je doelgroep. Dit kan bijvoorbeeld door klantverhalen te delen, je bedrijfsgeschiedenis te vertellen of door scenario’s te schetsen waarin jouw product of dienst een oplossing biedt voor een probleem.

  • Landing pagina’s: Landing pagina’s op je website zijn ook een goede toevoeging als je je naamsbekendheid wil verhogen én resulteert in het verbeteren van conversies. Een goed ingerichte landingspagina is geoptimaliseerd voor specifieke zoekwoorden en biedt gerichte informatie over een product of dienst. Dit helpt niet alleen om beter gevonden te worden in zoekmachines, maar zorgt er ook voor dat bezoekers sneller de gewenste actie ondernemen, zoals het aanvragen van een offerte of het downloaden van een whitepaper. Door specifieke campagnes te koppelen aan goed ontworpen landingspagina’s, kan je je marketingresultaten aanzienlijk verbeteren.

  • Linkbuilding: Linkbuilding is een effectieve strategie om je naamsbekendheid te vergroten en je positie in zoekmachines te verbeteren. Dit houdt in dat je links van andere betrouwbare websites naar jouw website krijgt, waardoor zoekmachines jouw site als relevanter en waardevoller beschouwen. Dit kan worden bereikt door bijvoorbeeld gastblogs te schrijven voor andere websites, samenwerkingen aan te gaan met influencers of bedrijven in jouw branche, of door waardevolle content zoals infographics en onderzoeken te publiceren die anderen willen delen. Ook kan je bestaande content optimaliseren door gebroken links (links die nergens naar toe gaan) op relevante websites te vervangen met links naar jouw eigen pagina’s. Hoe meer kwalitatieve links je verzamelt, hoe groter de kans dat jouw website beter scoort in zoekmachines en als autoriteit binnen je vakgebied wordt gezien door zoekmachines. Hierdoor beland je hoger in de zoekmachines en zal je naamsbekendheid groeien.

Conclusie:

Het vergroten van naamsbekendheid voor jou als ICT-reseller is een lang en uitgebreid proces waarbij je veel verschillende stappen moet ondernemen. Vergeet niet dat, om je naamsbekendheid succesvol te vergroten, je geen van deze stappen moet overslaan. Door een sterke merkidentiteit te creëren, slim gebruik te maken van doelgroepsegmentatie en vervolgens per fase de juiste marketingcampagne uit te kiezen en te voeren, zorg je ervoor dat je bedrijf zichtbaar blijft voor je doelgroep.

Houd hierbij in gedachten dat het niet alleen draait om het bereiken van zoveel mogelijk mensen, maar vooral om de juiste mensen op het juiste moment te benaderen. Consistente branding, storytelling en een uitstekende klantenservice dragen bij aan langdurig succes. Door deze strategieën effectief in te zetten, kun je jouw positie in de markt versterken en een voorsprong krijgen op je concurrenten.

Maurice Schellekens

Maurice Schellekens

Directeur Sales & Marketing

keensystems-image-contact

Neem contact op met KeenSystems