De drang om de beste te zijn én te blijven: de kronkel van KeenSystems

De drang om de beste te zijn én te blijven: de kronkel van KeenSystems

Perfectionistisch? Zeker! Eigenwijs? Mwah, misschien een tikkeltje 😉.

Technische perfectie, de beste willen zijn in alles wat je doet en de drive hebben om het elke dag nog een stukje beter te doen. Of ‘de kronkel’ zoals wij het noemen. We benoemden het al in eerdere blogs, maar waar komt deze drang vandaan en hoever moet je gaan om de beste te zijn én te blijven?

Technische perfectie bij KeenSystems

Technische problemen met de bijbehorende irritaties, we kennen ze allemaal wel. Zaken als een trage computer, een printer die vastloopt of een wegvallende telefoonverbinding. Als er iets is waar wij bij KeenSystems een hekel aan hebben, dan is het wanneer iets niet werkt. Techniek is namelijk alleen maar leuk als het werkt, aldus Steven Lam, eigenaar van KeenSystems, en met die insteek bouwde hij begin jaren ‘00 zijn eerste eigen VoIP telefooncentrale. Toen hij namelijk nog in loondienst werkte bij een kantoorautomatiseerder werd hem gevraagd te kijken naar een nieuwe centrale, omdat het oude beestje bijna de geest gaf. In zijn zoektocht naar een geschikte vervanger zag Steven veel mogelijkheden en nieuwe technieken, maar ook een heleboel valkuilen en uiteindelijk was er geen enkele bestaande oplossing die volledig aan zijn wensen voldeed. Je bent techneut (en eigenwijs) of niet, dus bouwde hij eigenhandig een telefooncentrale. Eentje met de degelijkheid van het oude bakelieten apparaat, maar voorzien van Asterisk en aansluitbaar op een SIP trunk. Om het af te maken liet hij deze professioneel lassen, spuiten en zeefdrukken. Deze centrale bleek de aanzet voor het ontstaan van KeenSystems, maar meer daarover lees je in dit blog.

In 2004 start Steven met KeenSystems en naarmate de hoeveelheid werk en klanten groeit, groeit ook het team van KeenSystems. En als je zelf een bepaalde passie en gedrevenheid hebt, dan is het logisch dat je mensen om je heen verzamelt met dezelfde passie en gedrevenheid om samen het gemeenschappelijke doel te bereiken: ervoor zorgen dat de oplossingen van KeenSystems werken en blijven werken, altijd! En daar gaan we héél ver in.

De manier van werken bij KeenSystems

Over alles wat we doen, denken we heel goed na. Dat geldt zowel voor de oplossingen die we zélf ontwikkelen om voor 100% te voldoen aan onze eigen hoge maatstaven en strenge eisen, als de manier waarop we ons netwerk ingericht hebben en de keuze voor de hardware die we gebruiken. Als iets beter kan, dan zorgen we ook dat het beter wordt. We willen nooit, maar dan ook nóóit achteraf zeggen: ‘Had ik maar…’. Had ik maar betere apparatuur gekocht, had ik er maar beter over nagedacht, was ik maar in de auto gestapt om een onderdeel te vervangen, ondanks dat het vier keer redundant is uitgevoerd… Het is check, check en dubbelcheck.

Toegegeven, misschien zijn we meer dan ‘een tikkeltje’ eigenwijs. Dat zie je bijvoorbeeld terug in onze keuze voor hardware: waar we waarschijnlijk ook afkonden met een bekend Aziatisch merk dat aanzienlijk goedkoper was, hebben we vorig jaar heel bewust gekozen voor apparatuur van Juniper om onze huidige switches te vervangen. De huidige switches werken nog prima, maar met het oog op de toekomst en het verhogen van de capaciteit zullen de nieuwe switches ervoor zorgen dat wij binnenkort meer dan honderd 100 Gbps poorten tot onze beschikking hebben. Waarom Juniper? Wij werken al jaren naar volle tevredenheid met Juniper, zij hebben vanaf het eerste moment hun stabiliteit bewezen en inmiddels kunnen wij lezen en schrijven met hun apparatuur.

Naast onze keuze voor apparatuur hebben we ook goed nagedacht over redundantie. Onze switches staan verdeeld over zeven datacentra, verspreid over Nederland, waarbij deze per locatie ook nog eens redundant zijn. En we gaan nóg verder om het netwerk stabiel te houden: onze core nodes draaien op twee gescheiden locaties, per locatie is het systeem redundant, en dát maakt dat ze in totaal vier keer redundant zijn. Daarnaast draait onze private cloud omgeving op onze eigen fysieke servers, wat onze gehele dienstverlening volledig onafhankelijk maakt.

Daarnaast hebben we een uitgebreid back-up beleid dat onderscheid maakt tussen de verschillende onderdelen van onze dienstverlening, afhankelijk van bepaalde factoren. Het beleid varieert van een offline back-up eens per week of eens in de vier uur tot een realtime back-up die continu draait. En uiteraard alles daartussenin.

Verder hebben we met veel partijen een voice interconnect, om zo onafhankelijk mogelijk te zijn bij het opzetten of afhandelen van een gesprek of als er een verstoring is bij een andere partij. Door er verder voor te zorgen dat we verkeer van partij A rechtstreeks ontvangen in plaats van via Partij B haal je nog een heel stuk afhankelijkheid weg.

Proactief streven naar perfectie

Het streven naar perfectie is uiteraard een doorlopend proces dat telkens bijgestuurd wordt: op het moment dat we een nieuwe mogelijkheid of technologie zien die het platform nóg stabieler maakt, passen we deze toe. Daarnaast hebben we zeer ervaren medewerkers en zijn we regelmatig in gesprek met deskundigen om tot nieuwe inzichten te komen. We zijn van mening dat we het op dit moment erg goed voor elkaar hebben, maar over een paar jaar zullen we ongetwijfeld weer stappen hebben ondernomen om het nóg beter te maken. Voortdurend streven naar perfectie dus.

Wat begon met Steven is uitgegroeid tot een bedrijf met vijftien mensen. Allen met een oprechte interesse in techniek en dingen willen begrijpen. Het soort mensen dat, wanneer de stofzuiger er mee ophoudt, deze openschroeft om te kijken of ze ‘m niet zelf kunnen maken in plaats van meteen een nieuwe te bestellen. En dus ook mensen die ‘de kronkel’ van Steven delen: de wil om de beste te zijn in dat wat je doet, ongeacht de discipline. Daarbij krijgt iedereen ook de ruimte om zich verder te ontwikkelen. Die gemene deler zorgt voor een erg goede sfeer en een hechte club. Dat is belangrijk, want niet alleen techniek moet leuk zijn, óók het werk zelf.

KeenSystems nieuwsbrief

Wie we zijn en waar we voor staan?
Klik en zie het in twee minuten.