Januari 2023

 

Hoewel Unified Communications (UC) al sinds de jaren ’90 bestaat (de basis ervan is zelfs in de jaren ’80 gelegd) heeft het in een relatief kort tijdsbestek een belangrijke, haast onvervangbare plek in ons werkende leven veroverd. 

Toen we door de welbekende pandemie niet meer fysiek bij elkaar konden zijn, gingen we massaal videobellen, chatten, bestanden delen en e-mailen. Deze razendsnelle massa adaptatie blijkt achteraf ook nieuwe inzichten te hebben gegeven, want nu de pandemie ‘onder controle’ is zijn we eigenlijk wel gewend geraakt aan het feit dat we met één enkel systeem altijd en overal met iedereen op verschillende manieren kunnen communiceren en bij onze documenten kunnen. In het nieuwe normaal werk je net zo makkelijk samen met een collega die tegenover je zit als met een collega die vanuit huis of op locatie bij de klant werkt. Op technisch gebied zijn de aanbieders van UC de afgelopen jaren vooral bezig geweest met het volwassen maken van het product en het toevoegen van nieuwe features en integraties; zo heeft 3CX bijvoorbeeld recentelijk WhatsApp integratie toegevoegd aan hun oplossing. Maar wat biedt de toekomst voor UC? We zetten 3 trends op een rijtje.

Unified Communications as a Service

Unified Communications as a Service ofwel UCaaS is een variatie op UC; het grote verschil is dat waar UC traditioneel gezien eenmalig aangeschaft en on-premise gehost werd, is UCaaS cloud-based en werkt het met een abonnementsmodel waarbij je jaarlijks of maandelijks een fee betaalt. Dit biedt een aantal voordelen: er is geen grote investering vooraf vereist, je bent snel up-and-running, het is schaalbaar en het is in de meeste gevallen veiliger. De software blijft namelijk meer up-to-date omdat beveiligingsupdates, bugfixes en nieuwe features automatisch geïnstalleerd kunnen worden en hoewel natuurlijk iedereen slachtoffer kan worden van een cyberaanval, zijn professionele hostingpartijen in de regel een stuk beter voorbereid op dergelijke aanvallen dan een gemiddeld MKB-bedrijf. Als KeenSystems bieden wij ook hosting voor 3CX aan en gaan wij heel erg ver om veiligheid en stabiliteit te kunnen garanderen. Hier profiteer jij als Partner van wanneer jij de 3CX centrales van jouw klanten via ons host.

Unified Communications & Collaboration

In feite Unified Communications & Collaboration (UCC) overtreffende trap van UC. Als we Unified Communication definiëren als één enkel systeem dat meerdere communicatiekanalen zoals voice, video, berichten, voicemail en bestanden delen combineert, dan is UCC de combinatie cq. integratie van dit systeem met externe tooling. Denk daarbij aan een integratie met CRM-, ERP- en administratiepakketten of projecttools als Jira, Asana en Azure DevOps. Deze integratie is trouwens niet enkel op systeemniveau, maar ook op device niveau. Dus onafhankelijk van het gebruikte device, of het nu een laptop, tablet of mobiel is, heeft de gebruiker altijd en op dezelfde manier toegang tot alle informatie.

Artificial Intelligence

Artificial Intelligence, ook wel bekend als AI, wordt steeds belangrijker in onze samenleving. Momenteel zorgt het populaire ChatGPT van OpenAI eigenhandig voor een versnelling in het gebruik en daarbij de acceptatie van AI. Ook in combinatie met Unified Communications is AI in opkomst. Met virtuele assistenten zoals Cortana of de eerdergenoemde projecttools maken AI-aangedreven bots en tools de samenwerking tussen werknemers eenvoudiger. AI in UC kan bijvoorbeeld processen automatiseren, zoals het reageren op veelvoorkomende vragen van klanten of het bewaken van de systeemprestaties. Ook bij videomeetings zorgt AI voor nieuwe mogelijkheden; denk aan speech-to-text transcriptie, het automatisch opnemen en doorsturen van vergaderingen naar alle deelnemers en het maken van vertalingen bij internationale meetings. AI maakt vergaderingen dus niet alleen toegankelijker voor deelnemers, er is ook geen notulist meer nodig. De verwachting is dan ook dat AI de komende jaren een steeds grotere rol gaat spelen bij UC.

Banner open PDF 'trends voor IT en Telecom Partners'

Maurice Schellekens

Maurice Schellekens

Directeur Sales & Marketing

keensystems-image-contact

Neem contact op met KeenSystems