Oktober 2020

 

Hoe zorg je er als telecomoperator voor dat je Partners geen, dan wel zo weinig mogelijk, downtime hebben? Natuurlijk, het is een onderwerp dat elke leverancier van communicatie oplossingen bezighoudt, maar bij KeenSystems gaan ze hier wel héél ver in. Oprichter en eigenaar Steven Lam over het geheim van een stabiel netwerk.

Het is niet alleen een kronkel in het hoofd van eigenaar Steven Lam, hij ziet dezelfde gedreven instelling bij zijn team. Lam: “We willen nóóit, maar dan ook nooit kunnen zeggen: ‘had ik maar’. Had ik maar betere apparatuur gekocht, had ik er maar beter over nagedacht, was ik maar in de auto gestapt om een onderdeel te vervangen, ondanks dat het vier keer redundant is.” Het is check, check en dubbelcheck en dat op de beste apparatuur. De Partners varen wel bij de fanatieke aanpak van deze telecomoperator uit het Brabantse Gemert. Voor hen levert het een superstabiel netwerk op, met geen of minimale downtime.

Nieuwe Juniper QFX-switches

Om die top-performance vast te houden, heeft KeenSystems recent fors geïnvesteerd in extra apparatuur en de bouw van een extra ring in het netwerk. Afgelopen zomer zijn de nieuwe switches gearriveerd die de bestaande gaan vervangen. Steven Lam legt uit waarom de kans op uitval op alle manieren zo goed als is uitgesloten. Lam: “Onze switches zijn verdeeld over zeven datacentra, verspreid over Nederland, waarbij deze per locatie ook nog eens redundant zijn. De nieuwe Juniper switches zullen binnenkort de huidige switches vervangen. De switches van nu werken nog prima, maar met het oog op de toekomst en het verhogen van de capaciteit zullen de nieuwe switches ervoor zorgen dat wij straks meer dan honderd 100 Gbps poorten hebben.”

Vier keer redundant

En het bedrijf gaat nóg verder om het netwerk stabiel te houden. Lam: “Onze core nodes draaien op twee gescheiden locaties, per locatie is het systeem redundant, dat maakt dat ze in totaal vier keer redundant zijn. Daarnaast draait onze private cloud omgeving op onze eigen fysieke servers, wat onze dienstverlening volledig onafhankelijk maakt.”
Ook het beleid voor back-ups is wat je noemt, constructief. Lam: “We hebben per onderdeel een beleid voor de back-ups, afhankelijk van bepaalde factoren. Dit varieert van een offline back-up eens per week of eens in de vier uur tot een realtime back-up die continu draait. En alles daartussenin.”

Bewezen stabiliteit

KeenSystems had voor zijn nieuwe switches ook voor een bekend Aziatisch merk kunnen kiezen dat slechts een kwart van de recent aangeschafte Juniper core switches kost. Lam: “Ondanks dat er inderdaad goedkopere alternatieven bestaan, hebben wij heel bewust gekozen voor Juniper switches vanwege hun bewezen stabiliteit. Wij werken al jaren naar volle tevredenheid met Juniper. Vanaf het eerste moment hebben zij hun stabiliteit bewezen en inmiddels kunnen wij lezen en schrijven met hun techniek.”

Interconnect

KeenSystems heeft met veel partijen een interconnect. Door met veel partijen een interconnect te hebben, blijven wij zo onafhankelijk mogelijk. Stel dat wij verkeer van partij A ontvangen via partij B, maar partij B heeft storing, dan kunnen ook eindklanten van partij A ons niet bereiken. Door ervoor te zorgen dat we verkeer van partij A rechtstreeks ontvangen haal je een heel stuk afhankelijkheid weg. Want je bent niet afhankelijk van één enkele partij. Als je dit maar voldoende toepast, zorg je ervoor dat je vrijwel altijd een werkend systeem hebt.”

Continu proces

De maatregelen die KeenSystems neemt om bijvoorbeeld redundantie te garanderen, is een continu proces gebaseerd op voortschrijdend inzicht. Lam: “Zo werken we al ruim zestien jaar. Op het moment dat we een nieuwe mogelijkheid of technologie zien die het platform nóg stabieler maken, passen we deze toe. Daarnaast hebben we zeer ervaren medewerkers en praten we regelmatig met deskundigen om tot nieuwe inzichten te komen. We zijn van mening dat we het op dit moment erg goed voor elkaar hebben, maar over een paar jaar zullen we ongetwijfeld stappen hebben ondernomen om het nog beter te maken. En dat drijft ons, die constante zoektocht naar nóg beter.”

Banner 'Leer meer over het partnership met KeenSystems

 

Steven Lam

Steven Lam

Eigenaar

keensystems-image-contact

Neem contact op met KeenSystems