Maart 2023

 

Elk kwartaal publiceert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de Telecommonitor. Hierin worden de trends in de telecomsector weergegeven. Voor de Telecommonitor verstrekken de grootste partijen in de sector periodiek gegevens over hun activiteiten. Eind vorige maand presenteerde de ACM de resultaten van de laatste editie van haar Telecommonitor, over het derde kwartaal van 2023. In dit blog delen we deze bevindingen én vertellen we aan de hand van praktische tips wat jij als IT- en Telecompartner hier concreet mee kunt doen.

Mobiel dataverbruik

Het verbruik van mobiele data bereikte met een totaal van 558 miljoen gigabyte een recordhoogte. Dit is een stijging van 8,6 procent t.o.v. het vorige kwartaal en het hoogste kwartaalverbruik sinds de start van de metingen door de ACM. 
 
Het aantal data-only simkaarten steeg ook tot een totaal van 979.000. Machine to machinetoepassingen (M2M) worden steeds belangrijker. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om auto’s of om apparaten die via een internetaansluiting informatie uitwisselen. Het aantal M2M-aansluitingen nam met ongeveer 800.000 toe, waardoor het totaal op 17,3 miljoen kwam.
 
  1. Belminuten
Het aantal mobiele belminuten daalde flink met ruim 7 procent. Dit is opvallend, omdat de daling in eerdere kwartalen rond 1 procent lag. De daling in het aantal belminuten via vaste telefonie lijkt te stabiliseren. In het derde kwartaal waren er ongeveer 1,21 miljard belminuten ten opzichte van 1,22 miljard belminuten in het kwartaal daarvoor.
 
Internetabonnementen en glasvezel
Het aantal huishoudens met een internetabonnement steeg licht met 0,3 procent tot 7,84 miljoen.
Het aantal huishoudens met een glasvezelabonnement blijft toenemen. In Q3 nam het aantal glasvezelabonnementen met 91.000 toe tot 2,57 miljoen. Het totaal aantal internetaansluitingen steeg in dezelfde periode met ongeveer 20.000 dus de groei van glasvezel ging grotendeels ten koste van bestaande abonnementen op het kabel- en kopernetwerk.
 
Glasvezelaanleg
Ondertussen gaat de aanleg van glasvezel ook onverhinderd door. In het derde kwartaal van 2023 werden er 330.000 nieuwe glasvezelverbindingen aangelegd, waarmee het totaal op 6,7 miljoen uitkomt.
 
Televisieabonnementen
Het aantal televisieabonnementen is al sinds 2018 dalende. Ook in Q3 daalde dit met iets meer dan 1 procent. Het aandeel televisie via glasvezel steeg wel licht met 2,3 procent
 
Leuke informatie, die belangrijkste ontwikkelingen, maar wat kun ik hier als IT- of Telecompartner mee?

Nou, een hoop! We geven je een paar praktische tips en ideeën.

Telefonie
Overweeg om je mobiele telefonieaanbod aan te passen aan de veranderende vraag. Gezien de sterke daling in belminuten op mobiel, kun je bijvoorbeeld abonnementen aanbieden met meer data en minder belminuten. Denk hierbij ook aan data-only simkaarten. Daarnaast kun je bij je klanten groepsbundels voorstellen waarbij gebruikers hun data met elkaar kunnen delen.

Overweeg ook machine-to-machine (M2M) oplossingen voor slimme apparaten en IoT-toepassingen. Dit segment groeit snel dus als je de juiste klanten kunt vinden kan dat een zeer interessante niche zijn.

De daling in belminuten via vaste telefonie lijkt voor nu te stabiliseren, maar overweeg om je vaste telefoniepakketten aan te passen aan de (toekomstige) behoeften van je klanten. Door het aanbieden van Unified Communications-oplossingen, waarmee klanten o.a. ook kunnen webmeeten, chatten en bestanden delen, bied je meer dan enkel bellen en gebeld kunnen worden.

Glasvezel
Het aantal huishoudens met een glasvezelabonnement blijft toenemen. Dit wijst op een groeiende vraag naar snelle en betrouwbare internetverbindingen. Ook de aanleg gaat door waardoor het op steeds meer plekken mogelijk wordt om glasvezel aan te bieden. Overweeg daarom om je klanten actief te informeren over de voordelen van glasvezel en eventuele overstapmogelijkheden.

Televisieabonnementen
De daling van het aantal televisieabonnementen wijst op een verschuiving in kijkgedrag en de opkomst van streamingdiensten en online televisie als NLZIET.

Het aandeel van televisie via glasvezel steeg licht, overweeg om je klanten te informeren over de voordelen van glasvezel in combinatie met online televisie.

Bundelen van diensten
Denk er ook eens over na om bundels of pakketten aan te bieden waarin telefonie, hosting, televisie, en internet zijn opgenomen. Veel klanten zitten namelijk helemaal niet te wachten op verschillende leveranciers voor diensten die zo nauw met elkaar verbonden (woordgrapje) zijn. Bundels zijn voor jouw klant én voor jou interessant. Jij ontzorgt de klant en in veel gevallen heeft hij een wat gunstigere prijs, maar jij hebt meer omzet per klant en omdat je alle diensten in beheer hebt, heb je meer controle over de diensten en de kwaliteit hiervan. Daarnaast heb je een betere lock-in, waardoor klanten niet zo snel zullen/kunnen gaan lopen.

In het algemeen: blijf in contact met je klanten
Houd je klanten op de hoogte van ontwikkelingen en nieuwe diensten en mogelijkheden die jij met je bedrijf biedt.

Neem de bovengenoemde trends ook zeker mee bij het ontwikkelen van je productaanbod, marketingstrategieën en klantcommunicatie. Het inspelen op trends en ontwikkelingen helpt je bedrijf om relevant te blijven. Maar er is nog een voordeel; door veranderende - en voor klanten herkenbare - trends en ontwikkelingen te communiceren op je website, via nieuwsbrieven of tijdens klantgesprekken, laat je zien dat je serieus met IT en telecom bezig bent en verstevig je jouw positie als expert of autoriteit bij jouw klant.

Wil je meer informatie over dit onderwerp of wil je weten hoe wij je kunnen helpen met het leveren van telecomdiensten aan jouw klanten? Plan dan een vrijblijvende kennismaking in via de button hieronder.


Banner Plan hier je kennismaking en ontmoet KeenSystems.

 

Luc van Deuzen

Luc van Deuzen

Partner Manager

keensystems-image-contact

Neem contact op met KeenSystems