Maart 2022

 

Echt stabiele telecomoplossingen leveren? Dit zijn de vragen die jij jouw provider zou moeten stellen:

Jij staat voor kwaliteit, jouw bedrijf staat voor kwaliteit. Je wilt je klanten daarom een telefonie-oplossing leveren die werkt, die stabiel is en die (nagenoeg) storingsvrij is. Daarvoor kun jij op je telecomprovider vertrouwen. Tenminste, daarvoor zou je op je telecomprovider moeten kunnen vertrouwen. Maar hoe kom je erachter of dit daadwerkelijk ook zo is? Wij hebben 6 sleutelvragen waarmee je achterhaalt welke maatregelen jouw provider heeft getroffen en welke ondersteuning hij heeft ingeregeld om de stabiliteit en continuïteit te borgen.

Vraag 1: Hoe is de redundantie geregeld?

Zaken als een beschadigde fiber of brand bij het datacenter zijn de ergste nachtmerries voor een telecomprovider. Zulke problemen zorgen namelijk voor downtime als er geen goede redundantie is ingeregeld. Maar als bijvoorbeeld de centrale redundant gehost wordt in hetzelfde datacenter, dan ben je alsnog de pineut. Het is dus belangrijk om te achterhalen hoe de redundantie van de telecomdienst bij je provider is opgebouwd; in één of meerdere, van elkaar gescheiden, locaties en wat is het fallback plan? Vraag daarnaast ook wat het back-up beleid is.

Vraag 2: Hoe ga je om met storingen?

Al doe je alles om een storing te voorkomen, in sommige situaties is er sprake van overmacht en kan er toch een storing optreden. Het is dan belangrijk om te weten hoe je telecomprovider hiermee omgaat. Heeft je provider bijvoorbeeld een calamiteitenplan of communicatieprotocol ingesteld bij een storing? Als IT- of Telecompartner kun je zelf ook een protocol op stellen hoe om te gaan met storingen, zo weten je medewerkers direct wat ze moeten doen in het geval van een storing.

Naast een protocol wil je zelf natuurlijk ook zoveel mogelijk maatregelen treffen om storingen te voorkomen. Download onze Nooit-Meer-Storing Checklist om erachter te komen of je alle mogelijke risico’s hebt afgedekt.

Banner 'Download de Nooit-Meer-Storing checklist'

Vraag 3: Hoe is je support ingeregeld?

Naast stabiliteit en het omgaan met storingen wil je natuurlijk ook weten welke ondersteuning de provider biedt wanneer je tegen een probleem aanloopt. Wie zit er op de support desk? En krijg je meteen iemand aan de lijn met verstand van zaken en jou dus direct kan helpen of hanteren ze een eerste- en tweedelijnssupport? Kun je ze ook gewoon bellen of moet je voor alles ‘een ticket inschieten’? Wat is inbegrepen bij de support, en waarvoor betaal je eventueel extra? Daarnaast is het handig om te weten of dit alles ook is vastgelegd in een SLA. Zo weet je namelijk vooraf precies waar je op kunt rekenen als je een supportvraag hebt, zonder verrassingen of onverwachte kosten achteraf.

Vraag 4: Welke mate van (technische) ondersteuning mag ik verwachten?

Het is prettig om te weten met welke vraagstukken je wel en niet bij je telecomprovider terecht kan voor ondersteuning. Kun je ze enkel bellen voor directe vragen, of kunnen ze ook meedenken en adviseren bij projecten? Het is namelijk van toegevoegde waarde wanneer de telecomprovider, als een soort van sparringpartner, met je mee wil denken hoe de oplossing het beste geleverd kan worden. Bij sommige providers kun je zelfs afspreken dat ze met je meekijken tijdens de installatie of wanneer je bijvoorbeeld nieuwe gebruikers gaat toevoegen of porteringen gaat aanvragen. Zij kennen hun producten en diensten het beste, dus gebruik deze waardevolle hulp wanneer deze beschikbaar is.

Vraag 5: Wat voor hardware gebruik je en waarom?

De keuze van hardware laat vaak zien hoe je telecomprovider met zijn dienst omgaat. Sterker nog, de keuze van hardware laat in veel gevallen zelfs de filosofie van het bedrijf zien. Hoe is er nagedacht over het platform en welke overwegingen zijn er gemaakt om tot een bepaalde configuratie te komen; is dit uit het oogpunt van kwaliteit en 

stabiliteit óf uit prijsoogpunt? Of misschien wel ergens daar tussenin? De prijs is daarbij niet altijd belangrijk, maar het feit of er goed over nagedacht is welke componenten op welke plekken met elkaar werken en of de keuzes weloverwogen zijn gemaakt, des te meer.

Vraag 6: Kan ik andere Partners van je spreken over hun ervaringen?

Het lijkt misschien een open deur, maar om erachter te komen of je telecomprovider écht stabiel is en een goede service verleent, is vragen naar de ervaringen van andere Partners de beste optie. Zij kunnen een eerlijk antwoord geven over de samenwerking met de provider. Vragen die je kunt stellen zijn: hoe lang ben je al Partner? Welke diensten neem je af? Heb je weleens een storing ervaren en hoe ging men hiermee om? Wat is kenmerkend voor de dienstverlening van de provider? Hoe kundig is de support? Wat vind je minder goed en wat zijn verbeterpunten van de provider?

Meer adviezen nodig?

Na het stellen van deze 6 vragen heb je een beter beeld van de telecomprovider. Het is goed om te weten dat de provider achter je staat wanneer je ondersteuning nodig hebt of wanneer er zich een storing voordoet. Wil je onze antwoorden op deze vragen horen? Neem dan contact op met onze engineers. Zij vertellen je graag meer over onze aanpak.

Sietze Lam

Sietze Lam

Manager NOC & Support

keensystems-image-contact

Neem contact op met KeenSystems