Juni 2023

 

Op het moment van schrijven zijn we slechts enkele dagen verwijderd van de langste dag van het jaar. De thermometer tikt al wekenlang dagelijks temperaturen boven 25 graden aan, de muggen vieren hoogtij en vlees voor de barbecue is niet aan te slepen. Je merkt het aan alles, het wordt zomer! Dat betekent ook dat de vakantieperiode eraan komt. Nog even en de enige noemenswaardige files zijn die op de Route du Soleil en bij de Gotthardtunnel.

Vakantie, even ontsnappen aan de dagelijkse routine en genieten van nieuwe ervaringen in het buitenland. Prachtige landschappen ontdekken, genieten van de lokale keuken of gewoon lekker ontspannen op het strand of bij het zwembad.

Helaas zien we ook een minder leuk verschijnsel dat jaarlijks tijdens de vakantieperiode de kop opsteekt, namelijk dat van onverwacht hoge facturen. Om te voorkomen dat jij na de vakantie verrast wordt met een gepeperde rekening besteden we in dit artikel aandacht aan datagebruik in het buitenland en geven we tips om mobiel dataverbruik terug te brengen.

Allereerst kijken we naar de oorzaak. De onverwacht hoge kosten voor het gebruik van je mobiele telefoon tijdens de vakantieperiode zijn vaak terug te herleiden naar twee belangrijke factoren: een toename in mobiel gebruik en roamingkosten.

Toename in mobiel gebruik

Waarschijnlijk heb je het niet direct door, maar tijdens de vakantie maken we vaak intensiever gebruik van onze mobiele telefoons. We maken meer foto’s en video’s, delen deze met familie en gebruiken apps als Google Maps of Waze om nieuwe plekken te ontdekken. Daarnaast heb je ook meer tijd om zomaar wat op je telefoon te scrollen, bijvoorbeeld wanneer je bij het zwembad ligt of ergens op een terrasje zit. Misschien heb je wel kleinere kinderen, die onderweg naar de vakantiebestemming of tijdens de vakantie wat vaker op de telefoon of tablet mogen, het is voor hen immers ook vakantie. Dit alles resulteert in een aanzienlijke toename van dataverbruik.

Daarnaast heb je op vakantie niet altijd toegang tot (goede) wifi. Hoewel veel accommodaties en openbare ruimtes tegenwoordig gratis wifi aanbieden, kan de kwaliteit en beschikbaarheid ervan variëren. Op afgelegen locaties of tijdens het reizen kan het lastig zijn om betrouwbare wifi-verbindingen te vinden. Hierdoor ben je vaker afhankelijk van mobiele data. Dit brengt ons bij de tweede factor.

Roamingkosten

Als je in het buitenland bent en online gaat, dan wordt de verbinding met je eigen provider via een lokaal netwerk opgezet. Dit heet roaming of dataroaming.

Roaming kan hoge kosten met zich meebrengen. Binnen de Europese Unie is afgesproken dat de tarieven en bundels van jouw abonnement geldig zijn en er geen extra kosten in rekening gebracht worden voor roaming. Dus daar zit je veilig. Tenminste…

Zorg dat je weet welke landen bij jouw provider onder deze regel vallen, dit kan namelijk per provider verschillen. Zwitserland is bijvoorbeeld geen EU land, maar wordt door veel providers wel als zodanig gezien, waardoor er geen extra roamingkosten zijn. In Turkije daarentegen betaal je bij bijna elke provider wél roamingkosten.

Kom je buiten de EU, dan wordt het een heel ander verhaal. Wereldwijd mogen providers wel roamingkosten rekenen, en die zijn vaak niet mals. Reis je per boot of cruiseschip? Dan kan het gebruik van mobiele data helemaal een kostbare aangelegenheid worden; als je gebruik maakt van het zogeheten maritieme netwerk betaal je soms wel meer dan 10 Euro per MB.

Let ook op bij overzeese gebieden. Landen als Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Eustatius vallen weliswaar onder het Koninkrijk der Nederlanden, op het gebied van roaming vallen deze niet binnen de NL of EU zone. Je betaalt in deze landen dus altijd roamingkosten, die flink kunnen oplopen.

Wat kun je doen om hoge kosten tegen te gaan?

  • Kijk vooraf bij je provider of je in het land waar je naartoe gaat gebruik kunt maken van je eigen bel-, SMS-, en databundel.

  • Ga je op vakantie buiten de EU, zorg dan dat je op de hoogte bent van de verbruikskosten.

  • Maak zoveel mogelijk gebruik van (betrouwbare) wifi.

  • Bereid je voor: bedenk vooraf welke films, series of boeken je tijdens de vakantie wilt zien of lezen en download deze voor je op vakantie gaat.

  • Heb je kinderen? Download dan ook voor hen films, series of games die ze later offline kunnen kijken of spelen.

  • Houd, indien van toepassing, rekening met de lange autorit. In veel gevallen heb je geen wifi in de auto en het komt regelmatig voor dat de databundel tijdens de autorit, al dan niet door de kinderen, al volledig verbruikt wordt.

  • Stel een dagelijks datalimiet in op je telefoon. Dit kan in veel gevallen onder ‘Instellingen’.

  • Bij veel providers, waaronder KeenSystems, kun je billshock notificaties instellen. Hierbij krijgt de gebruiker, en eventueel andere geselecteerde personen, een SMS wanneer de bundel (bijna) op is. Ook kun je instellen dat je elke X Euro buiten de bundel een melding krijgt. Zo kun je je verbruik goed in de gaten houden.

  • Zet automatische updates (of het automatisch ophalen van gegevens) van apps uit.

  • Ga je voor langere tijd naar een land buiten de EU, dan is het wellicht verstandig om een lokale prepaid simkaart te kopen en deze te gebruiken.

Dataverbruik van apps op mobiele apparaten

Tenslotte hebben we een overzicht gemaakt van het dataverbruik van een aantal populaire apps. Omdat het bij vrijwel alle apps mogelijk is om de kwaliteit aan te passen hebben we ook deze verschillen meegenomen in dit overzicht. Het verbruik is aangeduid in GB per uur:

Conclusie

Om onverwacht hoge kosten tijdens de vakantie te voorkomen, is het belangrijk om bewust om te gaan met je mobiele data. Door vooraf informatie in te winnen bij je provider, slimme downloads te doen en gebruik te maken van wifi, kun je zorgeloos genieten van je vakantie zonder financiële verrassingen achteraf. Fijne vakantie!

Rob Dierckx

Rob Dierckx

Marketing Manager

keensystems-image-contact

Neem contact op met KeenSystems