Mei 2023

 

Goedkoop is duurkoop.

Als ondernemer ben je voortdurend op zoek naar manieren om je bedrijf efficiënter te maken. Het besparen van kosten is hier een goed voorbeeld van. Zo ook bij de keuze van een (nieuwe) telecomprovider; die goedkopere aanbieder is immers je eerste winst, toch?

Nou nee, want hoewel prijs zeker belangrijk is, is het gevaarlijk om dit té zwaar te laten wegen. Ook in de telecombranche geldt namelijk dat goedkoop vaak duurkoop is en kan het kiezen voor de verkeerde provider juist leiden tot hogere kosten. In dit artikel leggen we uit waarom het zeker de moeite waard is om te investeren in een betrouwbare telecompartner die kwaliteit levert en hoe je toch geld kunt besparen door niet voor de goedkoopste te gaan.

Hoe realiseren goedkope telecomproviders een lagere prijs?

Goedkope telecomproviders kunnen meestal een lagere prijs bieden door te bezuinigen op bepaalde elementen in hun dienstverlening. Maar hierdoor zijn ze vaak minder goed in staat zijn om technische problemen op te lossen en hun klanten te ondersteunen. En dit kan dan weer leiden tot een mindere beschikbaarheid, slechtere prestaties en daardoor uiteindelijk hogere kosten voor jouw bedrijf en je klanten. Daarnaast snijden goedkope telecomproviders vaak in de kosten door minder te investeren in hun eigen infrastructuur en de ontwikkeling van nieuwe technologieën. En dit kan vervolgens weer leiden tot verouderde systemen, lagere bandbreedte en minder innovatie.

Let ook op voor de zogenaamde ‘kleine lettertjes’. Soms lijkt een provider erg goedkoop maar blijkt achteraf dat ze additionele kosten rekenen voor bijvoorbeeld installatie en opslag, extra diensten of dat ze werken met zogenaamde Partner fees en zelfs met boeteclausules wanneer een bepaalde omzet niet behaald wordt. Hierdoor lijkt het aanvankelijk alsof de dienstverlening goedkoper is, maar kun je uiteindelijk onder de streep meer geld kwijt zijn.

Benieuwd waar KeenSystems als provider voor staat? Lees hier meer over onze kernwaarden.

Is duurder dan altijd alleen maar beter?

Hoewel je inderdaad meestal meer betaalt voor kwaliteit, wil dat niet automatisch zeggen dat de duurste provider dan ook meteen de beste provider voor jou is. Het is namelijk belangrijk om verder te kijken dan alleen de prijs en vooral te zoeken naar een provider die past bij jouw bedrijf en behoeften. Denk hierbij aan welke diensten je af wilt nemen, de mate van (technische) ondersteuning die je nodig denkt te hebben, welke flexibiliteit je zoekt en welke garanties de provider jou moet kunnen bieden. Eerder schreven al we over de verschillende soorten providers en hun voor- en nadelen. Dat artikel lees je hier.

Maar hoe kun je nu geld besparen zonder te kiezen voor het goedkoopste alternatief?

Door een goede analyse te maken van je behoeften, wensen en verwachtingen en deze te bespreken met mogelijke providers zorg je dat je uiteindelijk kiest voor de provider die het best bij jou past. Zo betaal je ook niet voor diensten die je niet nodig hebt en voorkom je dat je achteraf diensten of dienstverlening mist.

Vraag potentiële providers altijd waar ze voor staan. Wat vinden ze belangrijk en op basis van welke criteria hebben zij hun bedrijf gebouwd? Zo kom je er snel genoeg achter of hun kernwaarden matchen met die van jou.

Vraag naar de service die de provider biedt en de technische kennis die deze in huis heeft. Een goede klantenservice kan jou namelijk veel tijd en geld besparen als er vragen zijn of problemen optreden. Kies daarom voor een provider met een goede reputatie op dit gebied.

Denk vooruit. Houd bij het kiezen van een telecomprovider ook rekening met toekomstige ontwikkelingen binnen je bedrijf. Zo voorkom je dat je later met je base moet overstappen naar een andere provider omdat je huidige provider niet kan meegroeien met je bedrijf of bepaalde diensten niet aan kan bieden.

Durf jezelf te committeren aan een provider. We zien regelmatig IT- en Telecompartijen die hun verbindingen bij provider A inkopen, hun vaste telefonie bij provider B, hun mobiele telefonie bij provider C en tenslotte hun hosting bij provider D. Dit lijkt in 1e instantie wellicht goedkoper maar wees eerlijk, zijn die paar centen de administratieve rompslomp en potentiële problemen bij storingen (want aan wie ligt het nu precies) het jou waard? In onze ervaring bereik je veel meer door je diensten af te nemen bij één of twee vaste providers. Bovendien bouw je hiermee een band op; de provider leert jouw bedrijf en werkwijze kennen en vice versa. Het creëert loyaliteit en een echte samenwerking in plaats van de traditionele leverancier-afnemer relatie. Ook zal een provider bij een trouwe klant eerder geneigd zijn mee te denken over de voorwaarden en bepaalde klantcases.

Conclusie

Het is belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken bij het kiezen van een telecomprovider, maar zeker ook naar de kwaliteit en betrouwbaarheid van de dienstverlening. Een betrouwbare provider die past bij de behoeften van jouw bedrijf en die kwaliteit levert, leidt uiteindelijk tot een efficiëntere bedrijfsvoering én kostenbesparing. Zoals met heel veel zaken geldt ook hier: bezint eer gij begint. Door een goede inventarisatie vooraf kun je niet alleen kosten besparen maar ook je klanten beter van dienst zijn en uiteindelijk meer groei realiseren.

Maurice Schellekens

Maurice Schellekens

Directeur Sales & Marketing

keensystems-image-contact

Neem contact op met KeenSystems