Succesvol zijn met SIP trunking en VoIP? 4 praktische tips!

Succesvol zijn met SIP trunking en VoIP? 4 praktische tips!

KeenSystems levert Voice over IP (VoIP) op basis van SIP trunking. Dat doen we vanuit ons zelf ontwikkelde telefonieplatform op basis van openSIPS. Alle intelligentie leveren we vanuit ons eigen KeenSystems platform dat één geheel vormt met al onze andere diensten als mobiel (VaMo), hosted PBX en verbindingen.

SIP trunking is een onmisbaar element voor telefonie en communicatie. Het Session Initiation Protocol (SIP) is een protocol om multimediacommunicatie (audio-, video- en andere datacommunicatie) mogelijk te maken en wordt onder meer gebruikt voor VoIP. Wil jij als Business Partner aan de slag gaan met VoIP en SIP trunking, of wil je hierin nog succesvoller worden? We geven je vier praktische tips waar je op moet letten.

1. Bezint eer gij begint

Daarmee bedoelen we niet dat je er niet mee moet beginnen, maar dat je er vooraf goed over nadenkt hoé je het precies gaat doen. Uiteraard ga je uit van je eigen kracht maar om succesvol te zijn moet je verder kijken.

Dus doe je deskresearch en kijk goed naar de markt. Wat zijn de vragen uit de markt, wat doen jouw concurrenten, hoe bieden zij VoIP aan, wat doen zij goed en wat kun jij beter? Welke tarieven rekenen zij en welke tarieven ga jij rekenen? Geef je klanten de mogelijkheid zelf aanpassingen te doen, of neem je hen al het werk uit handen? Welk model van support past het beste bij jou? Wat voor soort klanten passen het beste bij jou?

Een goede voorbereiding helpt je om snel succesvol(ler) te worden met VoIP. Meer hierover lees je in ons blog 5 Zaken die succesvolle Partners altijd doen of download ons E-Book voor nóg meer tips.

2. Kies de provider die bij je past

“Een SIP trunk is een SIP trunk”. Toch? Niet helemaal. De verschillende aanbieders variëren van prijsvechters zonder failover of met minimale redundantie, alsook partijen die hun SIP trunk via een andere provider inkopen tot aanbieders zoals KeenSystems, die een eigen, redundant, onafhankelijk voice netwerk ontwikkeld en gebouwd hebben.

Afhankelijk van jouw propositie kies je de provider die bij je past. Ga jij de markt veroveren als prijsvechter, óf word jij die kwaliteitsgerichte full-service IT-partner voor jouw klant? Het verschil in klantbenadering stelt namelijk andere eisen aan jouw leverancier, dus de kans dat je voor beide benaderingen dezelfde SIP provider kunt gebruiken is erg klein.

3. Up- en crosselling mogelijkheden

Staar je niet blind op enkel de SIP trunk en telefoonnummers (regio gebonden of regiovrij zoals 085/088 nummers). Dit zijn slechts onderdelen van jouw totale aanbod. Misschien is vast-mobiel integratie (VaMo) of integratie met Microsoft Teams ook wenselijk, en wat te denken van de telefooncentrale zelf? Welke wensen en eisen stelt jouw klant daarbij? En wil hij betalen per minuut, of afkoop?

Een goede inventarisatie van de klantvraag stelt je in staat om precies te bieden wat de klant wil én tegelijkertijd meer te verkopen. Aan de inkoopkant kun je enerzijds kiezen om de verschillende onderdelen bij verschillende aanbieders in te kopen om zo wellicht wat goedkoper uit te zijn, maar anderzijds kun je kiezen voor één provider wat jou voordeel geeft op het gebied van monitoring en continuïteit. Ook dit hangt weer sterk af van jouw propositie.

4. Fraudepreventie

Telefoonfraude, gehackte wachtwoorden en telefooncentrales waarop ingebroken wordt: het lijkt de laatste jaren aan de orde van de dag. Wat jouw propositie ook is, het laatste wat je wilt, is dat jouw klant onbereikbaar is of geconfronteerd wordt met een torenhoge telefoonrekening. Als je toch aan het zoeken bent naar een geschikte provider voor jouw SIP trunk, kijk dan goed welke maatregelen zij (preventief) nemen om fraude tegen te gaan en welke mogelijkheden jij hebt om dit naar wens verder aan te scherpen. Denk aan zaken als redundantie, het instellen van belplafonds, uitsluiting van risicolanden, blokkades van bepaalde nummers etc. Door dit vooraf goed te checken voorkom je (nare) verrassingen achteraf.

Succes met SIP trunking en VoIP begint bij jou

Zoals je kunt lezen zijn er verschillende keuzes die je moet maken wanneer je aan de slag gaat met VoIP of hier succesvoller in wilt worden. Maar wat je ook besluit, het begint bij jou. De manier waarop jij de markt benadert bepaalt welke bouwstenen jij nodig hebt en wie je daarbij nodig hebt. Dáárom is het zo belangrijk om hier vooraf goed over na te denken en is dit ook één van de belangrijkste dingen die succesvolle Partners goed doen: een goeddoordachte propositie maken en die vervolgens zo inrichten dat hij staat als een huis.

Gouden tips voor meer Sales Succes!

Wil jij als ambitieuze IT- of Telecom-Partner meer tips om nog succesvoller te zijn? Download dan het gratis E-book ‘Gouden Tips voor meer omzet met telefonie’.

KeenSystems nieuwsbrief

Wie we zijn en waar we voor staan?
Klik en zie het in twee minuten.