Klanten met een Duits telefoonnummer? Let dan op!

Klanten met een Duits telefoonnummer? Let dan op!

In verband met gewijzigde en aangescherpte regelgeving in Duitsland dienen vanaf 2 december 2020 alle nieuwe en bestaande geografische en nationale nummers gekoppeld te zijn aan een geldige zakelijke eindgebruiker, waarbij een geldig legitimatiebewijs en adresbewijs overlegd moet worden. Gegevens van particuliere gebruikers worden niet meer geaccepteerd.

In maart 2020 worden alle nummers geverifieerd en indien een telefoonnummer niet aan de eisen voldoet wordt deze tijdelijk buiten werking gesteld tot de verificatie succesvol is. De nummers worden dus niet verwijderd, maar het is wel mogelijk dat jouw klant tijdelijk onbereikbaar is, en dat wil je natuurlijk voorkomen.
We zetten de regels van het BnetzA (de Duitse telecomautoriteit) hieronder voor je op een rijtje.

Geografisch telefoonnummer
Bij een geografisch (regio gebonden) telefoonnummer dient de zakelijke eindgebruiker gevestigd te zijn in het geografische gebied van het netnummer. Hiervoor dient bewijs aangeleverd te worden:
• Adresbewijs;
• Bewijs van zakelijke registratie;
• Legitimatiebewijs van zaakvoerder of ander gemachtigd persoon.

Nationaal telefoonnummer
Bij een nationaal telefoonnummer dient de zakelijke eindgebruiker gevestigd te zijn in Duitsland. Hiervoor dient bewijs aangeleverd te worden:
• Adresbewijs;
• Bewijs van zakelijke registratie;
• Legitimatiebewijs van zaakvoerder of ander gemachtigd persoon.

Geaccepteerde adresbewijzen zijn:
• Handelsregisterauszug (Inschrijving Duitse handelsregister);
• Bescheinigung der Gewerbeanzeige (Bedrijfsregistratie);
• Zakelijk belasting document, aangeleverd door de lokale autoriteiten zoals de staat, regering of gemeente.

Er wordt niet gekeken naar een eventuele verloopdatum van de aangeleverde documenten, deze worden namelijk getoetst aan het handelsregister. Voor ZZP’ers en freelancers gelden mogelijk andere/extra regels, neem hiervoor contact op met je telecomprovider.

Geaccepteerde legitimatiebewijzen zijn:
• Duits legitimatiebewijs van een meerderjarige (18+) waarop ook het adres vermeld staat;
• Paspoort.

Het adres op de legitimatie dient overeen te komen met het aangeleverde adresbewijs. Indien dit niet het geval is, dient tevens een bewijs van autoriteit (zaakvoerder of gemachtigde) overlegd te kunnen worden.

Inmiddels hebben wij al onze betreffende Partners hierover geïnformeerd en om de zaken zo soepel mogelijk te laten verlopen (nu en in de toekomst) heeft KeenSystems zich als telecomprovider geregistreerd bij het BnetzA. Heb jij nog niets vernomen van jouw telecomprovider, maar heb je wel klanten met een Duits telefoonnummer? Neem dan zo snel mogelijk contact met ze op, om eventuele problemen te voorkomen.

Vind je dit artikel leuk?

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on email
Deel via Email

KeenSystems nieuwsbrief

Wie we zijn en waar we voor staan?
Klik en zie het in twee minuten.