Niet de grootste, wel de beste

Niet de grootste, wel de beste

Op 16 januari 2020 opent KeenSystems een spiksplinternieuw bedrijfspand.  En het is niet zomaar een retestrak pand in het Noord-Brabantse groen. Er zijn duidelijke paralellen te trekken tussen KeenSystems’ visie, het ontwerp en de bouw van het nieuwe pand. Hoe dat precies zit vertellen oprichter Steven Lam en commercieel manager Maurice Schellekens. 

Heel eerlijk: de Brabantse operator had ook kunnen kiezen om zich in Eindhoven te vestigen. Maar KeenSystems koos bewust voor Gemert, een dorp aan de Noord-Brabantse Peelrand. Het is er groen en voor de meeste medewerkers een plek op steenworp afstand van hun eigen huis. Schellekens: “Het moet vooral een fijne plek zijn om te werken. Voor ons huidige team, maar ook voor toekomstige werknemers.” Nu werken er dertien mensen, daar komen in januari al twee nieuwe medewerkers bij. Er is in het nieuwe pand plaats voor 26 ruime werkplekken (dat zegt wellicht iets over de ambitie). Schellekens: “We willen het komende jaar vooral groeien op onze support- en development-afdelingen. We hebben extra, goede, technische mensen nodig om onze partners de kwaliteit te blijven bieden die we willen en die ze van ons gewend zijn.”

En wie (in de toekomst?) werkt bij KeenSystems, kan rekenen op een op-en-top werkomgeving. Zo is op de begane grond een ontspanningsruimte gerealiseerd. Schellekens: “Daar is de mogelijkheid om poolbiljart of airhockey te spelen of een keer een avond door te zakken met collega’s. Het klinkt misschien wat cliché om te zeggen dat we een soort familie zijn, maar een veel beter woord heb ik er niet voor. Het is hard werken, maar ook plezier hebben.” Het werken gebeurt op de eerste verdieping op de geluidswal, waar je ook binnenkomt. Iedereen zit bij elkaar op dezelfde verdieping, zodat er een sterk collectief ontstaat. Schellekens: “Op de tweede verdieping is een presentatie-/ spreekruimte en je kunt er lunchen. Er is ook een buitenruimte op het groendak waar je lekker kunt zitten. Met vergezichten over de akkers en richting de molen.”

No single points of failure

KeenSystems heeft een duidelijke visie: het bedrijf wil niet de grootste worden, maar de beste. De beste zijn heeft natuurlijk meerdere aspecten: in bijvoorbeeld de kwaliteit van de diensten die je levert, hoe je met je partners omgaat en hoe je je als bedrijf blijft verbeteren. En, volgens oprichter Steven Lam hoort daar nóg iets bij: “No single points of failure. Die wil ik, koste wat kost, op alle niveaus uitsluiten.” Eén van de voorbeelden die Lam hierbij noemt, is hoe ze omgaan met hun eigen locaties. Ze hebben er meerdere, natuurlijk geografisch verspreid om ook de risico’s te verdelen. Lam: “We hebben altijd toegang tot de datacenters. Een enkele keer zie ik, als ik ’s morgens binnenkom, een vermoeid koppie van een collega. Die blijkt dan ’s nachts naar Amsterdam te zijn gereden om hardware te vervangen.” Want zo blijkt, als er iets misgaat in één van de datacenters, krijgen sommige medewerkers van KeenSystems een waarschuwing binnen op hun Apple Watch. Hoewel KeenSystems een servicecontract heeft voor dit soort calamiteiten, heeft het bedrijf van alle hardware er nog twee, zo niet drie, zélf op voorraad liggen. Steven: “Allemaal niet nodig. Want als er bijvoorbeeld een controller uitvalt, wordt deze direct opgevangen door een andere. Die kun je altijd op een later tijdstip nog vervangen. Maar tóch nemen we geen enkel risico. Ik wil namelijk nooit achteraf kunnen denken ‘had ik maar’. Gelukkig heb ik medewerkers die diezelfde kronkel in hun hoofd hebben als ik.”

Vooruitstrevend

Die filosofie van de beste willen zijn komt ook tot uiting in het ontwerp van het pand. Schellekens: “We hebben alleen de beste materialen gebruikt, ook zie je veel aluminium en glas.” Het zijn materialen die typerend zijn voor de hightech-omgeving waarin KeenSystems werkt. Toegepast op een verfijnde, geraffineerde manier, met strakke details en dunne randjes. Ook wordt niet meer materiaal toegepast dan nodig. Nog een andere manier waarin de visie van KeenSystems is vertaald, is de mate van vooruitstrevendheid. Dat is goed terug te zien in de buitenkant van het ontwerp: een deel van het gebouw kraagt tien meter uit. Schellekens: “Dat is op het randje van wat te engineeren is. tijdens de bouw vonden partijen dit ook wel spannend. Vooral om het constructief voor elkaar te krijgen.” Het innovatieve zit ook aan de binnenkant van het nieuwe pand. Het is namelijk een volledig elektrisch gebouw, ook wel bekend als all-electric. Schellekens: “De energievraag wordt elektrisch ingevuld met een warmtepomp, zonder gebruik te maken van gas. Extra bijzonder aan dit project is, dat het gebouw slim omgaat met zonne-energie, door deze uit te wisselen binnen het pand. Daar waar energiebehoefte is kan dat worden ingevuld met de energie van de plek waar overschot is. Zo maken we optimaal en op een intelligente manier gebruik van energie.”

2020: plan de campagne

Met KeenSystems zit het wel snor, zo blijkt. Een spiksplinternieuw pand, een fijn team en het vooruitzicht om te groeien. In mensen, zo bleek al eerder in het gesprek, maar óók in partners, producten en diensten, vertelt Schellekens nog op de valreep: “Veel resellers zijn al volop aan het testen met onze SIP trunks voor Microsoft Teams. Daar voorzien we voor ons en onze partners veel groei. Ook kunnen we in ons nieuwe pand veel gemakkelijker dingen zelf organiseren. Denk aan 3CX-praktijkcursussen, waar we dit jaar mee zijn gestart, en sales-cursussen die we momenteel aan het ontwikkelen zijn. Die zullen we in 2020 dan ook meer en meer gaan organiseren. Daarnaast gaan we meer dan voorheen een faciliterende rol spelen bij de integratie van onze 3CX UC-oplossing met (Nederlandse) CRM-pakketten. En, je kan geen artikel in ons vakgebied meer vinden zonder dat deze ontwikkelingen genoemd worden: eSIM en 5G. Ook wij zijn daarmee aan het testen en houden die ontwikkelingen nauwgezet in de gaten om daar zo goed mogelijk op in te kunnen spelen.” Maar, eerst even op adem komen na de verhuizing en dan: “Dan hebben we op 16 januari de officiële opening van het pand”, zegt Schellekens. “Daar gaan we een mooi feestje van maken. Een fantastische aftrap van een nieuw jaar.”

Vind je dit artikel leuk?

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on email
Deel via Email

KeenSystems nieuwsbrief

Wie we zijn en waar we voor staan?
Klik en zie het in twee minuten.