Eigenaar Steven Lam over de essentie van KeenSystems

Eigenaar Steven Lam over de essentie van KeenSystems

Wat is KeenSystems voor een partij om voor- of mee samen te werken? Steven Lam, oprichter en eigenaar van KeenSystems legt de essentie van KeenSystems uit in deze blog: “We gaan altijd voor een 10 en we doen het dus goed of we doen het niet.”

Steven, allereerst: wie is KeenSystems?

“We zijn een telecomoperator. In feite doen wij exact hetzelfde als andere operatoren, waaronder de bekende ‘grote jongens’, met als belangrijkste verschil dat wij geen directe verkoop doen maar uitsluitend werken via het partnerkanaal. Onze Partners, IT- en telecombedrijven, gebruiken onze communicatiediensten – vaste (VoIP) en mobiele telefonie, Unified Communications en connectiviteit – als onderdeel van hun totaaloplossing naar eindgebruikers toe. Maar wát we leveren is dus niet wat ons onderscheidt, dat doen er meer en is niet uniek, maar de manier waaróp we dat doen is dat wel.”

Wat is er dan uniek aan jullie aanpak?

“Dat zit hem in een aantal factoren. Ten eerste de stabiliteit van onze oplossingen, deze is met een uptime van nagenoeg 100% ongekend. Daarnaast de klantgerichtheid: uit het klanttevredenheidsonderzoek dat we jaarlijks laten uitvoeren blijkt dat onze Partners erg enthousiast zijn over onze support en persoonlijke aanpak. De betrokkenheid van ons team om onze Partners altijd te helpen; dat maakt dat we anders zijn. Als een Partner ‘gedoe’ heeft, dan word ik daar echt ziek van. Dat trek ik me aan en dat geldt ook voor de rest van ons team. Dat is omdat we de Partner zien als één van ons, bijna als een soort vriend.”

Met welke idee ben jij KeenSystems gestart?

“Voor mij zijn kwaliteit en werkplezier altijd de belangrijkste pijlers geweest, en nog steeds trouwens. Kwaliteit van onze oplossingen en kwaliteit in de ondersteuning van onze Partners. Werkplezier bij collega’s vind ik minstens zo belangrijk. Echt waar: werkplezier is voor mij belangrijker dan winst en deadlines.”

Wat is werkplezier voor jou?

“Voor mij is werkplezier, samen met anderen met leuke projecten – zoals het opzetten van een nieuw mobiel netwerk – bezig zijn. Maar voor iedereen binnen KeenSystems kan werkplezier natuurlijk weer anders zijn. De gemeenschappelijke deler is gezelligheid. Daarom vind ik (structureel) thuiswerken wel een dingetje. Ik sta daar niet negatief tegenover en we geven onze mensen daar ook zeker de ruimte voor, maar tegelijkertijd blijft het kantoor en elkaar fysiek zien belangrijk voor het groepsgevoel en de gezelligheid. Met als positief bijkomend resultaat de gemeenschappelijke gedrevenheid tot doorontwikkeling. Onze mensen blijven met zijn allen bezig om KeenSystems beter, slimmer, sterker en mooier te maken. Dat gaat op voor onze diensten en de samenwerking met de Partners maar ook onze marketing, de support, noem maar op.”

Hoe uit die gedrevenheid en betrokkenheid zich?

“Een mooi voorbeeld: er is een probleem of storing op locatie bij een klant van een Partner. Bij een andere operator krijg je al snel het standaard antwoord ‘het ligt niet bij ons maar bij jou, succes’. Bij ons is het antwoord: ‘we zoeken het voor je uit’. Echt willen helpen. In tegenstelling tot veel andere providers is ons doel ook niet om zoveel mogelijk Partners te hebben. Wij willen juist de persoonlijke band met onze Partners behouden, en dus zoeken we we Partners met dezelfde visie. Die persoonlijk en betrokken zijn, met een focus op het leveren van kwaliteit.”

Kun je nog meer vertellen over het DNA van KeenSystems?

“We zijn eigenwijs. Kijk naar de technische opbouw van de diensten die we leveren: niet zomaar een kopie van iets dat al bestaat, omdat dat makkelijker zou zijn, maar volledig door onszelf ontworpen om voor 100% te voldoen aan onze hoge maatstaven en strenge eisen. Ook tekenend voor ons is dat we alleen zaken aanbieden waarmee we meerwaarde bieden. Daarom leveren we bijvoorbeeld ook geen hardware of toestellen aan Partners, omdat we daarmee niets toevoegen. Daarbij vinden wij dat de beslissing bij onze Partner moet liggen welke hardware hij gebruikt, niet bij ons. Dat typeert ons: we hebben een sterke focus op toegevoegde waarde bieden, en laten ons niet afleiden door randzaken. Door deze sterke focus kunnen we hetgeen we wél aanbieden steeds weer een stukje beter maken. 

Technisch excellent is ook een term die bij KeenSystems veel voorbij komt.

“Dat klopt, de focus ligt bij ons 100% op techniek. Zowel wat betreft onze diensten als ons netwerk: we gaan enkel voor een 10 en we doen het goed of we doen het niet. De mensen die hier zitten hebben allemaal dezelfde kronkel. Het moet gewoon elke dag beter. Er zijn maar weinig operators die zo ver gaan als wij in redundantie en technische superioriteit. Alles is overgedimensioneerd. We leggen liever een 100 Gigabit verbinding terwijl we weten dat 10 Gigabit eigenlijk ook genoeg is. Waarom? Omdat we het zo goed mogelijk willen doen, met als ultiem einddoel dat onze Partners oplossingen kunnen leveren waar hun klanten blij mee zijn.”

Hoe ziet jouw ideale werknemer eruit?

“Ik heb al veel verteld over ons team, de kronkel en de gemene delers. Dat moet je natuurlijk wel aanspreken. Kernwoorden zijn betrokken, flexibel en proactief. Je moet het interessant vinden wat we doen, je moet ervoor openstaan en willen leren. Die soft skills zijn hier wel heel belangrijk. Verder waarderen we het wanneer iemand verder kijkt dan zijn eigen taken: we vinden het mooi als iedereen hier meedenkt en actief streeft om het bedrijf verder te krijgen.”

Wat moeten IT en Telecom Partners weten over KeenSystems?

“Het is belangrijk om te weten dat we een persoonlijke relatie aangaan bij Partnerships. Uiteindelijk denk ik dat een Partner bij zijn keus voor een telecomoperator voor de ‘wie’ en de ‘hoe’ moet gaan in plaats van voor de ‘wat’.

Onze kracht zit in persoonlijke aandacht, service en support, hoewel dat lastig te bewijzen is omdat je het eigenlijk eerst zelf moet ervaren. Eigenlijk is het zo: wat iedereen altijd roept en belooft, dat doen wij echt. Maar daar kom je pas achter als je met ons samenwerkt.”

Waar kom je als Partner terecht als je met KeenSystems in zee gaat?

“Bij een operator die haar zaakjes technisch zeer goed op orde heeft met mensen die je graag helpen, betrokken zijn en alles in het werk stellen om samen met jou succesvol te zijn.”

Waar kom je als medewerker terecht als je bij KeenSystems aan de slag gaat?

“We horen wel eens van nieuwe medewerkers dat ze het in het begin het gevoel hebben alsof ze als buitenstaander bij een familie terecht komen. Het mooie is dat ze daarna heel snel ervaren dat ze er daadwerkelijk onderdeel van zijn. Ik hoor dat mensen zich hier snel thuis voelen, wat ik natuurlijk gaaf vind om te horen. Dat vind ik het allerbelangrijkste, dat iedereen zich hier op zijn plek voelt. Je moet hier met volle overtuiging zitten.”

KeenSystems nieuwsbrief

Wie we zijn en waar we voor staan?
Klik en zie het in twee minuten.