Maart 2022

 

We schreven er al eerder een blog over, De SBC ofwel Session Border Controller. Wanneer je een hosted oplossing met meerdere toestellen gebruikt, raden wij eigenlijk altijd het gebruik van een SBC aan. Maar waarom zou je een SBC willen en hoe maakt een SBC jouw dienstverlening beter?

De Session Border Controller

De SBC is een stukje software dat in het lokale netwerk draait en alle toestellen in dat netwerk via een tunnel direct en versleuteld verbindt met de centrale in de cloud. Door het combineren van alle SIP (signalering) en RTP (media) VoIP-pakketten op één locatie worden algemene firewall- en netwerkproblemen, die de betrouwbaarheid en bereikbaarheid kunnen aantasten, voorkomen.

De SBC zorgt er daarnaast voor dat onnodig verkeer van en naar de centrale wordt voorkomen. Interne oproepen tussen telefoons die zich op hetzelfde netwerk bevinden worden namelijk rechtstreeks met elkaar opgezet, zonder via het internet te gaan. Dit resulteert in een meer stabiele en veilige verbinding en mogelijk een betere spraakkwaliteit. Wenst jouw klant gebruik te maken van hot-desking (of hoteling), dan heb je ook altijd een SBC nodig.

Hoe verbetert een SBC jouw dienstverlening?

Naast de bovengenoemde zaken biedt de SBC jou als IT- of Telecompartner een ander groot voordeel. De SBC geeft jou namelijk op afstand toegang tot de toestellen in het netwerk van jouw klant. Stel, je hebt een klantlocatie op een uurtje rijden van je eigen kantoor opgeleverd. Dit verloopt allemaal goed maar op een dag belt de klant dat hij twee nieuwe medewerkers heeft. Deze medewerkers hebben beiden een eigen werkplek met toestel en telefoonnummer nodig. In de oude situatie zou je toestellen bestellen en een afspraak maken met de klant om langs te komen om alles aan te sluiten en in te stellen. Dankzij een SBC kan dit echter veel makkelijker. Je bestelt twee toestellen die je vervolgens direct bij je klant laat afleveren. Wanneer jij daarna op afstand ingelogd bent op de telefooncentrale van jouw klant zie je, op het moment dat de klant de toestellen verbindt met het netwerk (letterlijk door het insteken van de UTP stekker), direct de toestellen online komen en kun jij deze volledig programmeren. Ook periodiek onderhoud kun je op deze manier uitvoeren.

Storingen komen altijd ongelegen en uiteraard wil je ze zo snel mogelijk opgelost hebben. Maak je gebruik van een SBC dan kun je in veel gevallen direct op afstand al een eerste inventarisatie doen, troubleshooten en misschien wel het probleem in zijn geheel oplossen. Hiermee bespaar je tijd en geld voor jou en de klant. En mocht het nodig zijn, dan kun je alsnog naar de klantlocatie.

Wanneer heb je geen SBC nodig?

Zoals gezegd legt de SBC de verbinding tussen de toestellen en de gehoste centrale. Wanneer er geen toestellen zijn, bijvoorbeeld omdat jouw klant werkt met de 3CX desktop app inclusief headset of de mobiele 3CX app (zonder dat deze gekoppeld is aan een fysiek vast toestel), dan heb je geen SBC nodig. 3CX heeft deze software namelijk al verwerkt in deze apps. Ook als je maar één enkel toestel hebt, dat je wilt verbinden met 3CX in de cloud, kun je in plaats van een SBC ook Direct SIP – remote STUN gebruiken.

Tenslotte

Een SBC is zoals gezegd een enkel stukje software, dus je hebt wel hardware nodig waarop deze software draait. Hiervoor kun je gebruik maken van een Raspberry Pi, NUC of Virtual Machine. Tot 50 toestellen per locatie kun je toe met een Raspberry Pi, daarboven kun je beter een NUC of een Virtual machine nemen omdat deze meer rekenkracht heeft. Meer informatie hierover vind je hier. Houd er ook rekening mee dat je per locatie een SBC nodig hebt. Dus heeft de klant drie vestigingen, dan heb je dus ook drie SBC’s nodig, één per locatie. Zorg ook dat je altijd wat extra Raspberry Pi’s of NUC’s op voorraad hebt. De kosten voor deze hardware is relatief laag en mocht een SBC ooit problemen geven dan kun je deze snel vervangen. Want op het moment dat een SBC offline is, zijn de toestellen in het netwerk dat namelijk ook. Uiteraard is dit zonder het direct vervangen van de SBC ook tijdelijk op te lossen door bijvoorbeeld nummers door te schakelen maar het is altijd beter om het probleem direct in zijn geheel op te lossen. We hebben daarom zelfs Partners die bij hun belangrijkste klanten een extra, reeds geconfigureerde SBC als vervanger hebben liggen.

Een telecomstoring bij je klanten voorkomen? Download nu onze Nooit-Meer-Storing-Checklist en creëer een ideale situatie voor jouw klanten.

Matthijs v.d. Spek

Matthijs v.d. Spek

Support Engineer

keensystems-image-contact

Neem contact op met KeenSystems