Maart 2021

 

In ons blog Van telecomboer naar consultative selling vertelden we al dat vrijwel iedereen in de telecom- en ICT-branche graag over technologie praat en dan ook nog vaak in vakjargon. Een van de termen die je hoort is SBC, ofwel Session Border Controller. Als je gebruik maakt van onze Hosted 3CX dienstverlening, raden wij in de meeste gevallen het gebruik van een SBC aan.

Wat is een SBC, en wat doet deze?

De Session Border Controller is een stukje software dat in het lokale netwerk geïnstalleerd wordt om op eenvoudige wijze verbindingen van IP-telefoons met een PBX in de cloud mogelijk te maken. De SBC wordt dus gebruikt om een extern kantoor direct te verbinden met de hosted 3CX centrale. De SBC combineert alle SIP (signalering) en RTP (media) VoIP-pakketten op één locatie en levert ze, via een versleutelde verbinding, af bij de cloud-PBX.

Wat is het voordeel van een SBC?

Door het combineren van al deze VoIP-pakketten en ze zo af te leveren bij de cloud-PBX worden algemene firewall- en netwerkproblemen, die de betrouwbaarheid kunnen aantasten, voorkomen.
Ook wordt onnodig verkeer van en naar de cloud voorkomen. Interne oproepen tussen telefoons die zich op hetzelfde netwerk bevinden, worden rechtstreeks met elkaar opgezet, zonder via het internet te gaan, wat resulteert in een meer stabiele en veilige verbinding en mogelijk een betere spraakkwaliteit. Daarnaast wordt het (auto)configureren van toestellen kinderspel.

Wat heb je nodig?

Je kunt de SBC software op elk van de volgende besturingssystemen / apparaten installeren:
• Raspberry PI 4.
• Windows 10 / Server 2016 en nieuwer.
• Debian Linux (door gebruik te maken van de 3CX ISO).
• Virtual machine.

Het makkelijkste is om de software te installeren op een Raspberry PI of een NUC (Next Unit of Computing). Daarnaast kun je de software ook op een Windows-machine in je netwerk installeren, zowel rechtstreeks op de machine als in een Virtual Machine, maar het is dan wel belangrijk dat deze machine de hele tijd draait!

Wanneer is een SBC overkill?

Je hebt niet altijd een SBC nodig. Als je bijvoorbeeld maar een enkele externe telefoon hebt die je wilt verbinden met 3CX in de cloud, kun je in plaats van een SBC ook Direct SIP – remote STUN gebruiken. Daarnaast biedt 3CX de mogelijkheid om een App of Webclient te gebruiken die beschikbaar is voor zowel iOS als Android. Op die manier kun je zonder extra fysiek toestel toch overal waar je een internetverbinding hebt gebruik maken van de 3CX centrale.

Benieuwd welke voordelen 3CX jou kan bieden? Vraag een gratis demo aan.

Banner 'Vraag een gratis 3CX demo aan'

 
Matthijs v.d. Spek

Matthijs v.d. Spek

Support Engineer

keensystems-image-contact

Neem contact op met KeenSystems