Mei 2024

 

Als IT en Telecom specialist sta je voor een belangrijke beslissing als je de juiste white-label provider wilt selecteren om jou te helpen bij het leveren van diensten aan je klanten. Maar te midden van de vele aanbieders is het gemakkelijk om in een valkuil te trappen die je bedrijf uiteindelijk meer kwaad dan goed doet. Om je hierbij te helpen, benoemen we in dit artikel vijf veelvoorkomende gevaren die je moet zien te vermijden bij het selecteren van een nieuwe (telecom)provider.

1. Onderschatting van het belang van stabiliteit en back-ups

Als je bij de keuze van een nieuwe provider niet goed doorvraagt over stabiliteit en redundantie, kun je (onverwachte) downtime en haperende of zelfs wegvallende gesprekken riskeren. Zorg ervoor dat de provider beschikt over een robuuste infrastructuur met solide back-ups en redundant uitgevoerde systemen voor een optimale continuïteit van diensten, zelfs bij problemen. Betrouwbaarheid vormt namelijk de basis voor een succesvolle bedrijfsvoering en tevreden klanten. Je hoeft hierbij de provider zeker niet op zijn blauwe ogen te geloven; kies liever voor een partner met een bewezen track record, vraag bijvoorbeeld naar referenties en neem ook geen genoegen met halve antwoorden. Hoe we dat trouwens bij KeenSystems geregeld hebben, lees je hier.

2. Geen plan voor storingen en calamiteiten

Als je niet vraagt hoe je provider omgaat met eventuele storingen en calamiteiten, kun je tijdens crisismomenten voor vervelende verrassingen komen te staan. Kies een Partner die een helder plan heeft voor noodgevallen, zodat je altijd kunt rekenen op snelle en doeltreffende actie. Een goed doordacht storingsbeheerprotocol en een robuust rampenherstelplan zijn cruciaal om de impact van onverwachte gebeurtenissen te minimaliseren en je bedrijfsactiviteiten draaiende te houden. Zorg dat je zelf ook voorbereid bent op een eventuele storing of calamiteit. Hoe je dat doet, lees je hier.

3. Onduidelijkheid over support en SLA's

Dit kan voor jou leiden tot verwarring en onverwachte kosten en voor irritatie bij je klanten. Ga voor een provider die transparant is over haar supportniveau en Service Level Agreement, zodat je weet waar je aan toe bent en niet voor verrassingen komt te staan. Een heldere communicatie over de beschikbare ondersteuning, zowel in mate als in tijden, helpt jou om een weloverwogen beslissing te nemen en je verwachtingen daarop af te stemmen.

4. Gebrek aan technische expertise en servicegerichtheid

Kies voor een telecomprovider met een hoge mate van technische kennis om jou ook te ondersteunen bij uitdagingen en optimalisaties. Een partner dus die niet alleen geavanceerde diensten biedt, maar ook proactief met je mee kan denken over de implementatie en het beheer ervan. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de support van de provider; kies een partner met een servicegerichte benadering en goedgetrainde en ervaren supportmedewerkers die bereid zijn om dat stapje extra te zetten om problemen snel en effectief op te lossen. Dit draagt namelijk bij aan de tevredenheid van zowel jou als je klanten. Door te kiezen voor een provider die uitblinkt in kennis en servicegerichtheid, leg je een solide basis voor een succesvolle samenwerking en duurzame groei.

5. Je blindstaren op de prijs

Het is begrijpelijk dat prijs een belangrijke criterium is bij de keuze voor een nieuwe provider; je kunt iedere Euro immers maar één keer uitgeven. Waak er echter voor dat je je niet blindstaart op een lage prijs en daarbij andere criteria zoals kwaliteit en service niet -of minder- in overweging neemt. Duurder is daarentegen ook niet altijd beter, zoals je hier kunt lezen. Ga voor een provider die een goede balans biedt tussen prijs en kwaliteit, zodat je waar voor je geld krijgt zonder in te hoeven leveren op prestaties. Een gedegen kosten-batenanalyse, waarbij je kijkt naar de TCO (Total Cost of Ownership) kan hierbij helpen om aanbieders te evalueren en de beste waarde voor je investering te vinden. Het zo objectief mogelijk afwegen van de verschillende criteria geeft de beste garantie voor gezamenlijk succes op lange termijn.

Conclusie

Het kiezen van een (nieuwe) white-label telecomprovider is één van de belangrijkste keuzes die jij als IT en Telecom specialist moet maken; het is het fundament waarop je jouw dienstverlening gaat bouwen en het bepaalt voor een groot deel de tevredenheid van je klanten en dus uiteindelijk ook jouw succes.

Het is een beslissing waarbij je niet over één nacht ijs moet gaan en waarbij je kritisch mag en moet zijn. Met dit artikel hebben we veelvoorkomende valkuilen blootgelegd, zodat jij deze kunt voorkomen.

Naast deze ‘harde’ criteria speelt gevoel trouwens ook een uitermate belangrijke rol bij een dergelijke langdurige samenwerking. Ga dus vooral in gesprek met mogelijke providers om erachter te komen wat hun kernwaarden zijn en of deze matchen met die van jou.

Ontdek wat een partnerschip met KeenSystems voor jou als IT- en telecompartner kan betekenen.

 

Mike van Leuken

Mike van Leuken

Partner Manager

keensystems-image-contact

Neem contact op met KeenSystems