Januari 2023

 

Eind 2022 kwam het toonaangevende IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) met de resultaten van hun onderzoek “The Impact of Technology in 2023 and Beyond: an IEEE Global Study”. In dit onderzoek, waarbij wereldwijd 350 CTO’s, CIO’s en IT-directeuren van grote technologiebedrijven betrokken waren, werd de deelnemers gevraagd naar hun visie op de belangrijkste technologieën in 2023 en welke technologietrends zij zien. We hebben een aantal interessante zaken uit dit onderzoek voor je op een rijtje gezet.

De potentie van 5G

5G was hét modewoord van de afgelopen jaren. Hoewel de uitrol wereldwijd langzamer gaat dan verwacht en ook in Nederland nog niet op rolletjes loopt, de frequentieveiling van de belangrijke 3,5Ghz is namelijk al een aantal keer vertraagd en zal nu pas in augustus 2023 plaatsvinden, wordt er wereldwijd nog steeds veel verwacht van deze technologie. 5G wordt door de respondenten gezien als één van de vijf belangrijkste technologieën in 2023, naast cloud computing, metaverse, elektrische voertuigen en het Industriële Internet of Things (IIoT).

De impact van 5G zal volgens de respondenten het grootst zijn op het gebied van leren en onderwijs op afstand, entertainment en telegeneeskunde (medische zorg op afstand). “5G-technologie zal de grootste positieve impact hebben op de samenleving in 2023 omdat het samenwerking op afstand, operaties op afstand, beheer op afstand en services op afstand mogelijk zal maken”, zegt Bala Prasad Peddigari, senior IEEE lid. “Hierdoor wordt de noodzaak voor fysieke aanwezigheid geëlimineerd en het helpt bij het optimaliseren van de kosten en het verbeteren van de communicatiesnelheid.”

De opkomst van 6G

En terwijl we wereldwijd nog bezig zijn met de uitrol van 5G en het ontdekken van de mogelijkheden van deze technologie wordt al heel voorzichtig de basis voor 6G gelegd. 88% Van de respondenten verwacht dat deze technologie binnen de komende vijf jaar zal worden gestandaardiseerd.

Naar verwachting zal 6G de industriële acceptatie van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) in tal van toepassingen bevorderen. Daarnaast moet 6G ontworpen worden met het oog op duurzaamheid, denk hierbij aan een ultra laag stroomverbruik, een enorm goede beveiliging en het verbeteren van connectiviteit in afgelegen gebieden.

Helaas is de langzame acceptatie van 5G niet bemoedigend voor de ontwikkeling van 6G: “We moeten ons realiseren dat elke cellulaire generatie gedeeltelijk bestaat om de beperkingen van de vorige generatie op te lossen. Om die beperkingen te begrijpen, moeten we het 5G-netwerk tot het uiterste drijven, maar veel 5G-netwerken hebben nog geen 5G-kern. We begrijpen de beperkingen van 5G dus nog niet echt,” aldus David Witkowski, Senior IEEE lid.

Duurzame technologieën

Technologieën die duurzaamheid bevorderen worden steeds belangrijker. Een grote meerderheid van de respondenten (94%) erkent dat ze duurzaamheidsdoelen voor 2023 en later prioriteit hebben gegeven en dat alle technologieën die hun bedrijf implementeert energie-efficiënt moeten zijn om hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Ook is er een toenemende belangstelling voor het gebruik van alternatieve energiebronnen als wind- water- en zonne-energie. In gebieden waar voorheen geen elektriciteit voorhanden was, kunnen nu zendmasten op deze alternatieve energie geplaatst worden, waardoor connectiviteit in deze gebieden bereikbaar wordt.

Ook andere externe factoren spelen een rol bij de adaptatie van alternatieve energiebronnen, waaronder klimaatverandering. Er is een wereldwijde verschuiving in weersomstandigheden, zoals historische droogte in het noordwesten van de Verenigde Staten maar ook in vele delen van Europa. In gebieden met ernstige droogte, waar water spaarzamer wordt, maar wel gebruikt werd om energie op te wekken, kan wind- of zonne-energie als alternatief gebruikt worden. Deze externe factoren zorgen voor snellere innovaties en adaptatie van nieuwe energiebronnen als alternatief om bestaande energiebronnen aan te vullen of te vervangen.

Satelliet internet op moeilijk bereikbare gebieden

De vraag naar connectiviteit zorgt ook voor een race naar de ruimte en dus lanceren steeds meer bedrijven satellieten om overal internet te kunnen leveren. Kartrekkers zijn Lynk, OneWeb en SpaceX van Elon Musk, wat recentelijk nog hun Starlink satelliet netwerk heeft ingezet in Ukraine. Deze bedrijven hebben verregaande plannen om wereldwijd internet aan te gaan bieden. Ook Amazon heeft zijn zinnen gezet op satelliet internet en zal begin 2023 de eerste twee satellieten van hun Project Kuiper lanceren. Deze prototypes zijn een eerste grote stap in hun plannen om rond 2026 wereldwijd snel en betaalbaar internet te kunnen bieden.

Om verbinding te maken met een satelliet is een schotelantenne nodig. Momenteel is het dus nog niet mogelijk om met een reguliere mobiele telefoon een directe verbinding met een satelliet te maken; hiervoor is de ingebouwde antenne niet sterk genoeg. Om de verbinding tussen telefoon en satelliet tot stand te brengen zijn telecombedrijven nu grotendeels afhankelijk van basisstations. Maar zelfs met deze ‘beperking’ kan satelliet internet nu al uitkomst bieden in afgelegen gebieden door gebruik te maken van de eerdergenoemde alternatieve energiebronnen.

De komende jaren zal satelliet internet zich verder ontwikkelen. Eén van de speerpunten is direct-to-mobile satellieten die, zoals de naam al doet vermoeden, een directe verbinding met een mobiele telefoon kunnen maken.

Meer over het onderzoek van het IEEE lees je hier.

Over het IEEE

IEEE is ’s werelds grootste technische professionele organisatie die zich toelegt op het bevorderen van technologie ten behoeve van de mensheid. IEEE en haar leden inspireren een wereldwijde gemeenschap door middel van veel geciteerde publicaties, conferenties, technologische standaarden en professionele en educatieve activiteiten. IEEE-leden zijn een gemeenschap van meer dan 400.000 technologie- en engineeringprofessionals verenigd door een gemeenschappelijk verlangen om continu te leren, te communiceren, samen te werken en te innoveren.

Banner 'Doanload trends voor IT en Telecom Partners'

Rob Dierckx

Rob Dierckx

Marketing Manager

keensystems-image-contact

Neem contact op met KeenSystems