Januari 2023

 

Wij gaan er samen voor zorgen dat jij jouw zakelijke voornemens voor het komende jaar gaat halen. Maar hoe gaan we dat doen?

1 januari 2023. In essentie eigenlijk een gewone zondag. Toch wordt het begin van een nieuw jaar door veel mensen gezien als een frisse start; een kans om het anders of beter te doen. Waarschijnlijk heb je de volgende goede voornemens wel eens vaker gehoord, of zelf gehad: afvallen, stoppen met roken, meer tijd met je familie besteden of misschien een cursus of opleiding volgen. Stuk voor stuk goede voornemens die in de regel bedoeld zijn om onszelf beter of gelukkiger te maken. Je hoort eigenlijk nooit mensen zeggen: “dit jaar ga ik ongezonder eten” of “dit jaar ga ik me meer zorgen maken”.

Als ondernemer heb je vast ook wel goede zakelijke voornemens, daar ben je immers ondernemer voor. Ook deze voornemens hebben vaak als doel om beter of gelukkiger te worden. Als ondernemer, als werkgever én als bedrijf. En hoewel deze voornemens, net als de persoonlijke, kunnen variëren is hier meestal wel een patroon te herkennen: meer focus, verdere groei door zowel nieuwe klanten als door meer doen met bestaande klanten en uitbreiden met een aantal nieuwe medewerkers. Stuk voor stuk mooie, en hopelijk herkenbare, ambitieuze voornemens.

Maandag 16 januari jl. was het Blue Monday. Volgens een twijfelachtige theorie de meest deprimerende dag van het jaar. Met name veroorzaakt door donker, druilerig weer, vakanties die ver weg lijken én… mislukte voornemens. Had jij last van de Blue Monday blues? Ben jij na een aantal weken alweer bezig met de waan van de dag, in plaats van je voornemens? Dan is het nu tijd om je te herpakken want we gaan er nu samen voor zorgen dat jij je aan je goede voornemens houdt! De komende drie weken geven we jou elke week een aantal tips om met bovenstaande doelen aan de gang te gaan én te bereiken. Deze week het eerste deel. 

6 Tips voor meer focus:

1. Bepaal je focus.

Bepaal wat je wél gaat doen, en wat je voortaan niet meer gaat doen. Anders gezegd: waar kunnen klanten voor bellen en waarvoor moeten ze eigenlijk naar iemand anders gaan? Want focus betekent keuzes maken, dat is nu eenmaal zo. Vind je dit lastig, vraag dan één of twee collega’s om mee te denken, dit kan leiden tot nieuwe inzichten.

2. Stel doelstellingen op.

Stel aan de hand van je focus duidelijke doelstellingen op en maak ze SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden). Zo borg je ook dat deze doelstellingen daadwerkelijk behaald worden.

3. Prioriteer je taken.

Maak een lijst van alle taken die uitgevoerd moeten worden en prioriteer ze op basis van belangrijkheid en urgentie. Dit helpt om gericht te werken aan de taken die het meest bijdragen aan het bereiken van je doelstellingen.

4. Betrek de rest van het team erbij.

Door je collega’s te betrekken bij het opstellen van doelstellingen en het plannen en uitvoeren van taken creëer je draagvlak en een gevoel van eigenaarschap en verantwoordelijkheid. Hierdoor voelen ze zich meer gemotiveerd om samen te werken aan de gezamenlijke doelen.

5. Zorg voor zo min mogelijk afleiding.

Bepaal welke afleidingen je het meest belemmeren en probeer ze te minimaliseren of zelfs compleet te voorkomen. Zet je telefoon op stil, geeft aan wanneer collega’s je niet mogen storen en check e-mail op specifieke tijden.

6. Maak gebruik van de juiste tooling.

Er zijn veel tools beschikbaar die je kunt gebruiken om je bedrijfsprocessen te stroomlijnen en te helpen bij het prioriteiten stellen. Werk je alleen, gebruik dan to-do-lijstjes en plan tijdsvakken in je agenda. Werk je in een team, dan kun je gebruik maken van projectmanagement software als Trello, Asana of Jira. Deze software helpt je bij het organiseren en plannen van projecten, het bewaken van deadlines en het bijhouden van de voortgang. Ook kun je taken toewijzen aan specifieke teamleden, de voortgang van projecten bijhouden en real-time communiceren via de software.

Met deze tips moet het zeker lukken om de focus die je wilt ook te krijgen. Een aantal van deze tips hebben raakvlakken met een blog dat we eerder schreven over wat in onze ervaring succesvolle Partners anders doen. Dat blog lees je hier.

Wil meer informatie over wat een samenwerking met KeenSystems voor jou kan betekenen? Plan dan vrijblijvend een kennismaking in via onderstaande knop.

Banner Plan hier je kennismaking en Leer meer over het partnerschip met KeenSystems.

 

Luc van Deuzen

Luc van Deuzen

Partner Manager

keensystems-image-contact

Neem contact op met KeenSystems