Maart 2022

 

Hoe bouw jij je dienstverlening op? Zo kies je de juiste componenten voor jouw totaaloplossing

Je hebt als IT- of Telecom Partner lang nagedacht over welke telecomprovider het beste bij jou past. Maar doe je dat ook bij de andere componenten van jouw totaaloplossing? In deze blog nemen we de belangrijkste drie onder de loep: de user-endpoints, de routers en de SBC’s. 

Het kiezen van de voor jou beste telecomprovider kan een lastige zijn. Uiteraard heb je daar goed bij stilgestaan en de juiste vragen aan potentiële providers gesteld. Maar doe je dit ook bij de andere componenten van jouw totaaloplossing? Wij helpen je daarbij door hier de belangrijkste aandachtspunten te benoemen wanneer je endpoints, routers en Session Border Controllers selecteert voor jouw telefonie-oplossing.

Component 1 – Het user-endpoint

Het user-endpoint van je totaaloplossing – of het nu een headset, een desktop- of DECT-toestel betreft – is extreem belangrijk voor de gebruikerservaring van jouw klanten. Werkt het niet goed, is het niet gebruiksvriendelijk of is de geluidskwaliteit matig dan drukt dit voor de klant een flinke stempel op de beleving van jouw oplossing. Het is daarom van belang dat je bij de keuze van het user-endpoint kiest voor hardware die ondersteund wordt door het telefonieplatform. Let er daarnaast op dat het toestel, indien van toepassing, de Nederlandse taal in het display kan weergeven én gebruiksvriendelijk is. Dit scheelt je namelijk veel uitleg achteraf. Tenslotte doe je er goed aan de juiste leverancier te kiezen, waarbij je extra let op de support en het kennisniveau, zodat je weet dat, wanneer het nodig is, je altijd hulp kunt vragen.

Component 2 – De router

De router is het apparaat dat in het communicatienetwerk van je klant het internet- en telefonie-verkeer, de naam verraadt het al, routeert. Je totaaloplossing is zo sterk als de zwakste schakel dus laat dat vooral niet de router zijn. Selecteer de juiste router op basis van de aansluitmogelijkheden (xDSL, Ethernet, Glasvezel), de (daadwerkelijke) doorvoersnelheid, het aantal gebruikers achter de router en de gewenste betrouwbaarheid (MTBF). Een professionele router, afgestemd op het juiste verkeer, is dus zeker aan te raden aangezien veel telefonie-storingen terug te voeren zijn op (consumenten)routers die niet geschikt zijn voor de zakelijke omgeving waarin ze moeten functioneren. Maar ook wanneer je routers van goede kwaliteit gebruikt, dien je er uiteraard nog steeds op te letten dat de configuratie helemaal in orde is.

Component 3 – De Session Border Controllers (SBC)

In veel gevallen adviseren wij het gebruik van een Session Border Controller (SBC). Een SBC is een stukje software dat in het lokale netwerk geïnstalleerd wordt om op eenvoudige wijze verbindingen van IP-telefoons met een PBX in de cloud mogelijk te maken. Je gebruikt deze dus om een extern kantoor direct te verbinden met de hosted 3CX centrale. De SBC combineert alle SIP (signalering) en RTP (media) VoIP-pakketten op één locatie en levert ze, via een versleutelde verbinding, af bij de cloud-PBX. SBC’s worden door bedrijven gebruikt naast firewalls om te zorgen dat VoIP-telefoongesprekken van én naar een beschermd bedrijfsnetwerk worden toegestaan. 

Bij de selectie van de juiste Session Border Controller, doe je er goed aan rekening te houden met het aantal toestellen dat zich achter de SBC bevindt. 

De Nooit-Meer-Storing Checklist

Door aandacht en zorg te besteden aan de selectie van je provider én deze belangrijke componenten, zet je al grote stappen om storingen bij jouw klanten te voorkomen. Om de kans op storing nog verder te minimaliseren, hebben wij de Nooit-Meer-Storing Checklist opgesteld. Met behulp van deze checklist zorg jij ervoor dat jouw telefonie-oplossing altijd blijft draaien. Benieuwd naar de Nooit-Meer-Storing Checklist? Download hem hier!

Sietze Lam

Sietze Lam

Manager NOC & Support

keensystems-image-contact

Neem contact op met KeenSystems