Maart 2024

 

KeenSystems is een white-label telecomoperator. Maar wat is nu daadwerkelijk het verschil met een traditionele operator en welke voor- en nadelen biedt het jou om als IT- of telecompartner in zee te gaan met een white-label telecomoperator?

Wat is white-label (telecom)?

White-label telecom houdt in dat een operator diensten aanbiedt zonder hiervoor een eigen merknaam te gebruiken. In plaats daarvan kunnen Partners deze diensten als (onderdeel van) hun eigen totaaloplossing gebruiken en van een eigen merknaam voorzien.

Het verschil tussen white-label en traditionele operators

Het grootste verschil tussen white-label en traditionele operators ligt, naast de eigen merknaam, met name in de mate van flexibiliteit die aan Partners wordt geboden. Traditionele operators bieden vaak kant-en-klare diensten met beperkte aanpassingsmogelijkheden op het gebied van merk, prijs en manier van oplevering. Dit in tegenstelling tot white-label telecomoperators, waar Partners in staat gesteld worden om de aangeboden diensten volledig aan hun eigen behoeften, propositie en merkidentiteit aan te passen.

Een traditionele operator zou bijvoorbeeld enkel standaard abonnementen aanbieden met vooraf bepaalde tarieven en specificaties. Een white-label telecomoperator daarentegen geeft Partners de vrijheid om hun eigen propositie, prijs en zelfs factureringswijze te bepalen, waardoor een veel persoonlijkere en op maat gemaakte service ontstaat.

Wat zijn de voordelen van een white-label telecomoperator?

Branding en eigen identiteit

Partners kunnen diensten aanbieden onder hun eigen merknaam, waardoor ze een sterke merkidentiteit kunnen opbouwen en klantloyaliteit kunnen bevorderen.

Flexibiliteit en aanpassingsvermogen

White-label telecomoperators bieden Partners de mogelijkheid om diensten qua propositie, prijs en eventuele bundels volledig aan te passen aan hun wensen, waardoor ze snel kunnen inspelen op markttrends en klantbehoeften.

Korte time-to-market

Partners kunnen hun producten en diensten sneller op de markt brengen door gebruik te maken van de bestaande infrastructuur van de white-label operator, wat resulteert in een kortere time-to-market.

Uiteraard zijn er ook nadelen aan een white-label telecomoperator.

Afhankelijkheid van de operator

Partners zijn afhankelijk van de stabiliteit en betrouwbaarheid van de white-label operator. Eventuele problemen bij de operator kunnen directe gevolgen hebben voor de dienstverlening aan klanten. Vraag jouw operator hoe zij stabiliteit en betrouwbaarheid borgen.

Mogelijke beperkingen in aanpassingen

Hoewel white-label telecom veel flexibiliteit biedt, kunnen sommige aspecten beperkt zijn qua aanpassingsmogelijkheden. Doe vooraf je huiswerk en zorg dat je er zeker van bent dat wat jouw provider biedt, aansluit bij de verschillende behoeften die jij als IT- of Telecom Partner hebt. Denk hierbij aan zaken als de mate van technische ondersteuning of de vrijheid in het bepalen van je eigen propositie. Eerder schreven we een artikel over de verschillende soorten telecomoperators.

Concurrentie met andere Partners

Als meerdere Partners in een klein gebied diensten afnemen bij dezelfde white-label operator, bijvoorbeeld omdat deze bekend staat om zijn kwaliteit en stabiliteit, heb je op dat gebied weinig concurrentievoordeel. Maar dit staat natuurlijk los van de concurrerende eigenschappen van jouw bedrijf en dienstverlening. Sommige providers, zoals KeenSystems, houden hier echter wel actief rekening mee; wij zullen niet zomaar een nieuwe Partner aansluiten als dit mogelijk een directe concurrent van een bestaande Partner is. Dit bespreken wij altijd vooraf met de bestaande Partner.

Voor jou als IT- en telecomoperator geeft een white-label telecomoperator je de mogelijkheid om een eigen merkidentiteit en propositie op te bouwen. Je bepaalt dus (vaak) zelf jouw merk, propositie, prijsstelling en marge. Hierdoor kun je jouw diensten perfect laten aansluiten bij de wensen van jouw klant. En hoewel er ook nadelen zijn, kunnen deze worden overwonnen door zorgvuldige planning en een goede samenwerking.

Ontdek wat een partnerschip met KeenSystems voor jou als IT- en telecompartner kan betekenen.

 

Rob Dierckx

Rob Dierckx

Marketing Manager

keensystems-image-contact

Neem contact op met KeenSystems