Dit zijn de 10 voordelen van VoIP

Dit zijn de 10 voordelen van VoIP

Als IT of ICT professional herken je vast dat de markt voor zakelijke telecommunicatie de afgelopen tien jaar een revolutie heeft doorgemaakt. Vroeger belde men op kantoor met een vast toestel, via een separaat netwerk aangesloten op een fysieke, inpandige telefooncentrale. Inmiddels gebruiken steeds meer bedrijven en professionals IP-telefonie uit de cloud. Beter bekend als Voice over IP, ofwel VoIP.  Maar wat is VoIP, hoe is het ontstaan en wat zijn voor jou en jouw klanten de voordelen ten opzichte van traditionele telefonie?

Het ontstaan van VoIP
Hoewel het een nog steeds door veel mensen als nieuwe ontwikkeling wordt gezien vond de geboorte van VoIP al plaats in 1974, wanneer onderzoekers via het Advanced Research Projects Agency (ARPANET), de voorloper van het moderne internet, een 16kb/s realtime voice sample versturen tussen twee computers die hemelsbreed zo’n 4800 kilometer van elkaar verwijderd waren. In de winter van datzelfde jaar voerde ARPANET een succesvolle proef met tweeweg spraak uit, wat de deuren naar de toekomst opende. Wil je lezen hoe VoIP ontstaan is, lees dan vooral ons artikel over de geschiedenis van VoIP.

Wereld aan mogelijkheden
VoIP betekent ‘bellen’ met een wereld aan extra mogelijkheden, zoals:
• koppeling tussen vast en mobiel
• overal waar je internet hebt, de mogelijkheid om te bellen
• bellen via een app (softphone)
• allerlei koppelingen met agenda- en andere beschikbaarheidssystemen

Ander businessmodel
Met deze ontwikkelingen kwamen er ook nieuwe (IT-) aanbieders op de markt, waar KeenSystems, al actief in de telecom sinds 2004, er een van is. Klanten stellen nu andere eisen, ook zijn beslissers en inkopers steeds vaker IT’ers. Maar de belangrijkste verandering die VoIP teweegbracht is: de verandering in het businessmodel. Waar je voorheen meestal eenmalig hardware verkocht, verkoop je VoIP vaak als een service met een maandelijks abonnementsmodel. 

De tien voordelen van VoIP
Voice-communicatie blijft in de toekomst van grote waarde voor organisaties. VoIP geeft een hogere productiviteit bij werknemers vanwege de mogelijkheden die VoIP biedt. We hebben de tien belangrijkste voor je op een rij gezet.

  1. Operationele kosten van VoIP-serviceproviders zijn een stuk lager dan van aanbieders van traditionele telefonie. Bovendien nemen de kosten voor traditionele PBX toe, omdat het steeds minder gebruikt wordt.
  2. Met VoIP hebben mobiele werkers meer flexibiliteit.
  3. Dankzij de digitale infrastructuur kun je als aanbieder meer diensten aanbieden en sneller aanpassingen en uitbreidingen realiseren.
  4. Op- en afschalen van capaciteit en het aantal gebruikers is heel eenvoudig.
  5. Dankzij de koppeling met mobiele telefonie (VaMo) wordt de mobiele telefoon een volwaardig onderdeel van de centrale, hierdoor hebben gebruikers verhoogde productiviteit, zijn altijd beschikbaar en overal bereikbaar.
  6. Het is mogelijk om een koppeling met virtuele telefoonnummers te maken, bijvoorbeeld een lokaal nummer op een plek waar je fysiek geen kantoor houdt.
  7. Door het abonnementsmodel heb je geen hoge investeringen.
  8. Aanpassingen zijn snel en makkelijk te doen via het dashboard dat de partner of leverancier aanbiedt.
  9. Met VoIP regel je eenvoudig(er) de zekerheid van redundantie voor missie-kritische communicatie.
  10. Tenslotte is VoIP veel meer dan alleen telefonie. Niet alleen kun je spraak inzetten maar ook video, messaging en document-sharing. Ook is een koppeling met mail- en agenda-functionaliteit mogelijk.

Nu je weet wat VoIP is en welke voordelen het biedt, is het zaak om deze kennis te gebruiken om jouw klant het beste advies te geven. In ons blog Van telecomboer naar consultative selling leggen we uit hoe je jezelf met deze informatie, en door mee te denken met jouw klant, onderscheidt van de concurrentie.

Wat denk jij

Denk je erover VoIP aan je portfolio toe te voegen? We gaan graag het gesprek aan.

Vind je dit artikel leuk?

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on email
Deel via Email

KeenSystems nieuwsbrief

Wie we zijn en waar we voor staan?
Klik en zie het in twee minuten.