Januari 2023

 

Zeer binnenkort brengt 3CX Versie 18 Update 6 van haar software uit. Deze update is zó uitgebreid dat ze het zelf ‘bijna een nieuwe versie’ noemen. Er is het afgelopen jaar hard gewerkt aan allerlei verbeteringen en in deze update komt deze allemaal samen. Update 6 maakt zowel het configureren van 3CX als het instellen van regels voor inkomende en uitgaande oproepen en de configuratie van telefoons eenvoudiger, zodat je nog sneller aan de slag kunt met 3CX. We hebben de belangrijkste aanpassingen voor je op een rijtje gezet:

Telefoon als SBC

Dankzij het toevoegen van de SBC-service aan de nieuwe firmware van geselecteerde desktop telefoons kun je deze nu gebruiken als SBC (terwijl deze uiteraard ook nog gewoon als telefoon blijven functioneren). Een SBC, we schreven er al eerder over, zorgt dat alle toestellen in je netwerk via een tunnel direct en versleuteld verbonden worden met de centrale in de cloud én firewall-proof zijn. Voorheen kon je dit op een aantal verschillende manieren doen, gebruikmakend van een Raspberry Pi of een Windows PC in het netwerk, maar nu is er dus geen additionele apparatuur meer nodig. Daarnaast is de SBC voortaan sneller in te stellen.

Vanaf Update 6 zijn de volgende toestellen geschikt om te functioneren als SBC:
• Yealink: T53, T53C, T53W, T54W en T57W.
• Fanvil: V64, V65, V62, X4U-V2, X5U-V2, X6U-V2, X7-V2, X7C-V2, X210-V2 en X210i-V2.

Vernieuwde configuratie en verbeterd beheer van IP-telefoons

Het configureren (provisioning) van toestellen in 3CX is in de loop der jaren flink veranderd waardoor er uiteindelijk verschillende methoden waren om hetzelfde doel te bereiken. Daarom heeft 3CX besloten het proces te stroomlijnen en zich te richten op één manier om alle toestellen veilig te configureren, zowel voor hosted als lokale installaties. De RPS-server is volledig vernieuwd en vanaf nu de primaire manier om telefoons te configureren.

Als het toestel zich binnen het LAN bevindt, kun je de provisioning-URL kopiëren en deze in de webinterface van het toestel plakken. Dit is bedoeld voor oudere telefoons die de RPS-server niet ondersteunen en voor netwerken met een LAN IP. In de toekomst zal een split-server DNS met een beveiligde FQDN vereist worden, zodat de RPS-server ook binnen het LAN gebruikt kan worden. Voor nu kun je LAN-provisioning via PnP nog steeds uitvoeren via de Beheerconsole.

Nieuwe rollen voor gebruikers

Rechtenbeheer was niet altijd het sterkste punt van 3CX, daar zijn ze zelf ook eerlijk in. Vanaf deze update is rechtenbeheer een stuk eenvoudiger door het gebruik van rollen. Deze zijn zowel voor kleine als ook grote installaties erg waardevol. Deze rollen gelden voor de Web Client en bepalen wat iemand mag doen of configureren in de Beheer-sectie. Er zijn 7 rollen, variërend van Gebruiker (de eenvoudigste rol) tot Systeemeigenaar (meest uitgebreide rol).

Nieuwe groepsfunctionaliteit

In Update 6 zijn groepen uitgebreid met een aantal functies: voorheen werden groepen voornamelijk gebruikt om extensies te groeperen en bepaalde rechten toe te passen, maar na Update 6 biedt een groep veel meer mogelijkheden: Je kunt per groep een tijdzone, taal en kantoortijden instellen. Je kunt rechten delegeren op basis van rollen in plaats van selectievakjes te selecteren. Daarnaast zijn rollen veel eenvoudiger te configureren en te beheren.

Dit biedt voornamelijk voordelen bij grotere installaties met teams in verschillende tijdzones of met verschillende talen. Het beheer kan ook worden uitbesteed aan groepsbeheerders. Grotere installaties met meerdere fysieke locaties kunnen groepen gebruiken om routering, SIP-trunks en meer eenvoudiger te scheiden.

Aangepaste beheerinterface – beheer van de Web Client

3CX heeft ook een nieuwe manier toegevoegd om het systeem makkelijker in te stellen: de Beheer-sectie in de Web Client. Dit zat al deels in Update 5, maar is voor Update 6 voorzien van nieuwe configuratie opties zoals de uitbreiding van oproepverwerking, SIP-trunk configuratie, live chat, WhatsApp en Facebook en ook hoe je telefoons beheert en doorschakelregels voor andere gebruikers beheert. Als je toegang wilt hebben tot de Beheer-sectie in de Web Client, moet je een Systeembeheerder, Systeemeigenaar, Groepsbeheerder, Eigenaar of Manager zijn.

Correcties en verbeteringen

Tenslotte zijn er in de laatste release candidates enkele correcties en verbeteringen toegepast.
De volledige lijst met aanpassingen en vernieuwingen vind je hier.

Benieuwd naar de mogelijkheden van 3CX? Vraag een gratis demo aan.

Banner 'Vraag een gratis 3CX demo aan'

 

Luc van Deuzen

Luc van Deuzen

Partner Manager

keensystems-image-contact

Neem contact op met KeenSystems