Steven Lam, techneut met uitgesproken filosofie

Steven Lam, techneut met uitgesproken filosofie

Perfectionist en strateeg, doorspekt met een grote passie voor technologie. Zo zou je Steven Lam het best kunnen omschrijven. Zijn eerste telefooncentrale schroefde hij eigenhandig in elkaar. Nu runt hij een florerend techbedrijf met een uitgesproken filosofie. Dit is het verhaal van Steven Lam, oprichter en eigenaar van KeenSystems.

Magie
De magie van techniek is iets dat al snel de aandacht trok van de kleine Steven. Na zijn opleiding ging hij in 1999 aan de slag bij een kantoorautomatiseerder. Vanwege zijn technische kennis werd hem gevraagd om eens naar een nieuwe telefooncentrale te kijken, het oude bakelieten apparaat was nodig aan vervanging toe. Steven koos voor Asterisk, dat toen nog met lokale servers op kantoor werkte, vanwege de onbeperkte mogelijkheden. En die servers, die vielen nog wel eens uit, merkte hij. En als Steven ergens een hekel aan heeft, dan is het wel aan dingen die niet werken. Dus dat kon beter.

Gaaf
Je bent techneut (en eigenwijs) of niet, dus Steven schroefde eigenhandig een telefooncentrale in elkaar. Een fysieke telefooncentrale zonder bewegende delen als een ventilator (die gaan alleen maar kapot), maar wèl eentje die draait op Asterisk. Want dat leek hem wel gaaf. Hij liet zijn eigen telefooncentrale professioneel lassen, spuiten en zeefdrukken. Een schitterend apparaat, vond hij zelf. Het had de degelijkheid van de oude bakelieten centrale, maar de inhoud was (voor die tijd) werkelijk een technisch hoogstandje. Bovendien kon je hem aansluiten op een SIP trunk in plaats van het destijds gebruikelijke KPN ISDN, wat niet bepaald uitblonk in flexibiliteit. Dit kon wel eens wat worden. Et voilà, dat was het allereerste begin van KeenSystems. In 2004 besloot Steven definitief voor zichzelf te beginnen en zette hij zijn handtekening bij de Kamer van Koophandel.

Beter
Iets vooruitstrevends en technisch sterk maken is één, maar het aan de man brengen is twee. Steven verkocht grote projecten, maar het werken van project naar project beviel hem niet: vooraf moet je veel investeren en vaak was er veel gedoe om alles te koppelen. Dat kon beter, dacht Steven, ook omdat hij steeds vaker vragen kreeg of hij ook een SIP trunk en wat “nummertjes” bij de telefooncentrale kon leveren. Dus zocht hij een ander businessmodel en besloot hij zélf een VoIP-oplossing te bouwen en telefoonnummers te gaan distribueren. Van het één kwam het ander en in 2007 was KeenSystems volledig actief als telecomprovider met een eigen product. Een jaar later nam hij zijn eerste werknemer aan: Rob Janssen, nu nog altijd senior software engineer van het bedrijf.

Mond-tot-mond
Vanaf dat moment kwam er elke maand geld binnen. De eerste maanden was dat niet veel, maar daar kwam snel verandering in. De mond-tot-mondreclame werkte bijzonder goed. Tot het jaar 2014 (!) heeft KeenSystems gedraaid zonder commerciële medewerkers. Maar toen er echt meer kansen dan handen waren, kwam Philip Voet als Partner Manager in dienst. Het salesteam werd later nog verder uitgebreid, maar ook aan de kant van techniek groeide het team. In 2018 kon Steven sales niet meer combineren met zijn andere werkzaamheden, dus nam hij commercieel manager Maurice Schellekens aan.

Perfectie
Of het nu gaat om het spreiden van risico over meerdere locaties, de aanschaf van de beste router of switch, het eigen dark fiber netwerk: Steven wil het technisch perfect hebben en de beste zijn, dat is zijn filosofie. Want, zo vindt hij, techniek is alleen leuk als je er geen gedoe mee hebt. Het is beter er vooraf goed over na te denken. Zoals bewust méér en betere apparatuur kopen en verdelen over verschillende locaties. Een storing is bij geen enkel bedrijf uitgesloten, maar Steven en zijn team zorgen ervoor dat die kans zo klein mogelijk is, tot ver achter de komma.

Kronkel
Inmiddels werken er veertien mensen bij KeenSystems. En allemaal met dezelfde kronkel in hun hoofd (zoals Steven het zelf noemt): de wil om de beste te zijn in dat wat je doet. Dat geeft plezier, want werk moet wel leuk zijn. Vanuit die gedachte is KeenSystems ontstaan en uitgegroeid tot een florerend bedrijf zoals het nu is. En, zoals het een perfectionist als Steven betaamt, met een filosofie die ook in het net nieuwe pand terug te vinden is. Een plezierige en gemoedelijke werkplek die Steven voor zijn medewerkers (en voor zichzelf) liet bouwen. Uiteraard uitgedacht tot in de puntjes: geraffineerd, met alleen de beste materialen, duurzaam (toekomstbestendig) en van alle high tech-snufjes voorzien. Alles van KeenSystems, van medewerkers tot diensten en van pand tot producten, hangen Stevens filosofie aan. Iets waar hij simpelweg trots op is.

Vind je dit artikel leuk?

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on email
Deel via Email

KeenSystems nieuwsbrief

Wie we zijn en waar we voor staan?
Klik en zie het in twee minuten.