Hoe ver is ’t nog tot 5G?

Hoe ver is ’t nog tot 5G?

Zelfs wie niet in de telecom zit, heeft er iets van meegekregen: het Mobile Word Congress. Tijdens dit jaarlijkse feestje van de wereldwijde telecomindustrie, loopt de helft van de mensen in Barcelona met een beursbadge rond. En een groot deel daarvan heeft een Chinese of Koreaanse achtergrond. Niet zo gek, als je bedenkt dat het event jaarlijks meer dan honderdduizend vakgenoten aantrekt en dat de grootste telecomreuzen in Azië resideren. Tijdens het event waren er twee belangrijke onderwerpen: Huawei en 5G. Maar, hoe ver is ’t eigenlijk nog tot 5G? En in hoeverre speelt Huawei daarin een rol?

Huawei had de grootste, mooiste en meest indrukwekkende stand van de beurs, pal bij de ingang. En dat niet alleen, het regende aankondigingen, introducties en samenwerkingsovereenkomsten. Huawei had duidelijk een mega charmeoffensief ingezet om landen in de hele wereld te overtuigen van zijn kwaliteit én neutraliteit. Ook buiten de beurs strooide Huawei de afgelopen maanden met geld en opdrachten, om bij de Europese overheden in het gevlei te komen. Zo gaan er miljoenen geïnvesteerd worden in een onderzoekscentrum in Nederland, krijgt Groot-Brittanië een investering van enkele miljarden toegeschoven en België krijgt een cybersecuritycenter cadeau. Het mag bekend zijn dat er met name vanuit de VS veel scepsis is over de rol van de Chinese telecomreus. En de daarbij behorende angst dat er in veel apparatuur van Huawei Chinese spionageapparatuur is verwerkt. Maar de belangen zijn groot voor de Chinese techreus: Huawei-apparatuur en -technologie zit in vrijwel alle telecomnetwerken van de wereld. En ook op de smartphone-markt is het merk na Apple en Samsung de derde grootste speler ter wereld.

Dat brengt ons direct bij het tweede belangrijke onderwerp in Barcelona: 5G. De komende jaren zal 5G wereldwijd worden uitgerold. Dat betekent forse investeringen in de netwerken. Huawei is, naast de Europese netwerkleveranciers Ericsson en Nokia en het Zuid-Koreaanse Samsung, de belangrijkste leverancier van telecominfrastructuur. De 5G-netwerken worden gebouwd on-top of de bestaande 4G-netwerken. En die zijn, zoals gezegd, in de hele wereld voor een groot deel gevuld met apparatuur van Huawei. Met uitzondering van de VS, die Huawei al langer geleden grotendeels in de ban heeft gedaan.

Het was wel een beetje lachwekkend om te zien dat elke introductie op MWC gekoppeld werd aan 5G. Mobiele telefoons en netwerken die klaar waren gestoomd voor 5G, en dat terwijl 5G nog nergens actief is. Wel in tal van testopstellingen, zoals 5Groningen, waar een aantal 5G-testen plaatsvinden. Maar wat ís 5G eigenlijk? De meeste mensen zullen direct denken aan opereren op afstand en zelfrijdende auto’s. Niet zo gek, want de grootste voordelen van 5G zijn de aanzienlijk kortere reactietijd (latency), hogere datasnelheid en hogere capaciteit. De reactietijd gaat van vijftig milliseconden bij 4G naar één milliseconde bij 5G!

Die voordelen hebben we te danken aan de hogere frequentie die voor 5G gebruikt wordt. Dat gaat overigens wel weer samen met een kleiner bereik van de antenne. Daardoor is een dichter netwerk aan zenders nodig. En omdat in telecom alles in elkaar grijpt, vraagt dat weer veel van het onderliggende glasvezelnet. Want veel mensen beseffen niet dat het grootste deel van de mobiele telecommunicatie via het onderliggende vaste netwerk verloopt.

5G en de ontwikkelingen van KeenSystems

De topsnelheid van 5G in de stad, ligt tussen één en twee gigabit per seconde. Omgerekend is dat 125 tot 250 megabyte. Er werd de afgelopen jaren ook gesproken van veel hogere snelheden, zoals tien gigabit per seconde, maar dat zijn geen snelheden die consumenten moeten verwachten. Overigens zijn de grootste voordelen van 5G niet voor de dataverslindende consument, maar voor specifieke toepassingen als, daar zijn ze weer, autonome voertuigen en apparaten en (medische) handelingen op afstand. Omdat de beeldkwaliteit veel beter wordt, zal ook streaming naar virtual reality-brillen een grote vlucht nemen.

5G gaat straks lopen over drie frequentiebanden. Allereerst de UMTS-700 MHz-band, die het beste bereik heeft, maar ook – relatief – de laagste snelheid. Daardoor is deze bijvoorbeeld heel geschikt voor het opzetten van een internet der dingen-netwerk. De aanzienlijk hogere frequentieband 3,5 GHz heeft een minder groot bereik, maar kan wel veel meer data versturen. En als laatste komt er de 26 GHz-band, die een zeer klein bereik heeft, maar wel weer heel veel data kan overbrengen. Die is dus handig op drukke plekken.

En wanneer kunnen we al dat moois dan verwachten in ons land? Het Agentschap Telecom die de veiling begeleidt, denkt dat de veiling van de 700 mHz-band al eind dit jaar kan zijn, van 3,5 GH en 26 GHz eind 2021, begin 2022. Rijkelijk laat, als je beseft dat de veilingen in landen als Spanje (opbrengst 438 miljoen euro), Zwitserland (335 miljoen euro) al achter de rug zijn. In Italië gingen de frequenties voor maar liefst 6,5 miljard euro van de hand.
Voor Nederland heeft T-Mobile als eerste van de operators aangekondigd eind volgend jaar 5G aan te bieden, zodra de 700 MHz vergunning binnen is. En al dit jaar wil de provider experimenteel 5G uitrollen in Den Haag. De andere providers hullen zich nog in stilzwijgen. 5G komt er dus al snel, maar voordat de interessante frequenties aangezet worden en dus ook alle bijzondere toepassingen mogelijk zijn, zullen we nog even geduld moeten hebben.

De telecom staat bol van de technologische innovaties en 5G gaat weer nieuwe horizonten openen. Dat is mooi om te zien. Wij van KeenSystems houden de ontwikkelingen in de gaten en zullen ze inzetten waar dat nodig en mogelijk is. We houden u op de hoogte.

Vind je dit artikel leuk?

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on email
Deel via Email

KeenSystems nieuwsbrief

Wie we zijn en waar we voor staan?
Klik en zie het in twee minuten.